Polski Związek Działkowców Okręg Łódzki w Łodzi
Warecka 3, 91-202 Łódź
+42 655 94 54
08 mar 2023

Jak zakwitną forsycje?

Jak zakwitną forsycje
Zaproszę na działkę Patrycje
Idąc alejką forsycjową
Zabawię Ją o forsycji mową
O forsycji niezwykłym krzewie
O którym Patrycja nic nie wie:
Forsycja posiada nieprzeciętne właściwości prozdrowotne.
Forsycja jest źródłem flawonoidów, związków bioaktywnych.
Flawonoidy maja właściwości:
-przeciwzapalne,
-przeciwnowotworowe,
-przeciwwirusowe,
-przeciwbakteryjne,
-przeciwalergiczne,
-antyoksydacyjne
Antyoksydacyjne czyli obniżające aktywności enzymów biorących udział w syntezie
wolnych rodników.
Wolne rodniki są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.
Ponadto usuwają z organizmu związki metali, uczestniczących w powstawaniu
nowotworów.
Forsycja zawiera liczne związki flawonoidowe.
Powiem o jednym to rutyna.
Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynie krwionośne.
Rutyna zwalcza tzw., „pajęczaki”.
Zmiejsza opuchlizny, obrzęki.
Forsycja zawiera saponiny.
Ma właściwości piorące.
Sapo w tłumaczeniu na język polski to mydło.
Dawniej używane do prania.
Saponiny posiadają ponadto właściwości:
moczopędne, wykrztuśne, trawienne, przeciwzapalne.
Powiedzieć o forsycji że to krzew o nieprzeciętnych właściwościach
zdrowotnych to za mało!
To istna apteka!
Te wszystkie prozdrowotne właściwości znajdują się w jej kwiatach.
A kwiaty są jadalne!!!
Można je jeść prosto z krzaka!
Kwiaty forsycji można suszyć, dodawać do sałatek, napojów, do potraw!
Napar z kwiatów forsycji pomaga w przypadku przeziębienia.
Napar można stosować jako tonik do twarzy.
W ten sposób można opóźnić procesy starzenia.
​Bo to jeszcze jedna właściwość zawartych w kwiatach forsycji flawonoidów.
Tonik ponadto można stosować do: przemywania oczu, na zapalenie spojówek, płukania
gardła, przemywania ran!
Jak zrobić napar?
Zebrane kwiaty skropić spirytusem, zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć, odstawić
na 40 minut, przecedzić.
Pić małymi łyczkami.
Z kwitów forsycji można zrobić nalewkę!
Nalewka działa:
przeciwzapalnie, rozkurczowo, uspakaja, obniża poziom cukru!
Jak zrobić nalewkę?
Kwiaty spryskać spirytusem, pozostawić na 15 minut.
Następnie zalać alkoholem, zamknąć naczynie, odstawić w ciemnym, ciepłym
pomieszczeniu na 14 dni, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem.
Po tym czasie przecedzić, przelać do ciemnego naczynia i odstawić na 3 miesiące.
Kiedy zbierać kwiaty?
Kwiaty należy zbierać zaraz po kwitnieniu, w słoneczne dni do południa.
Wtedy zawierają najwięcej związków zdrowotnych.
Niestety nie wszyscy mogą skorzystać z tych cudownych właściwości forsycji.
Z tego dobrodziejstwa wyłączone są kobiety w ciąży, osoby o obniżonej krzepliwości krwi!
Kwiaty forsycji można suszyć. W ten sposób można mieć je w ciągu całego roku.
Suszenie kwiatów forsycji jest mało pracochłonne.
Można je suszyć w piekarniku w temperaturze 40 stopni przez 4 godziny, podobnie w
suszarce na grzyby.
Ostrzeżenie!
Nie należy zbierać kwiatów forsycji z krzewów rosnących przy drodze, ruchliwej alei!
Mam na działce krzew forsycji
Na pewno ucieszy oczy Patrycji
Zerwie i zje kwiat forsycji
Na zdrowie pójdzie on Patrycji
Poczęstuję Ją sałatką z dodatkiem kwiatu forsycji
Na pewno będzie smakowała Patrycji
Wasz też zachęcam do korzystania z pożytków forsycji
Niech nie będzie to tylko udziałem Patrycji.
Antoni Gieczewski
Łódz, luty,2023 r.
08 mar 2023

Zimowa nostalgia za działką

W czasie zimy
Za działką tęsknimy

Jak uchodźca za ojczyzną
Jak ziarno za ziemia żyzną

 Można iść zimą na działkę
Nacieszyć oko ziemi kawałkiem

 Ale to nie co wiosną
Nie te widoki zimy niosą

 Ale to nie to co latem
Bo zima charakteryzuje się bieli ziemi szmatem

 Nawet kiedy w słońcu iskrzy się śnieg
To nie to tempo przyrody, to nie ten bieg

 Nawet nie to co jesienią
Kiedy liście kolorami się mienią

 Jaka terapia na nostalgię zimową
Co może być stanu ducha odnową?

 Czy produkując na parapecie rozsadę
Dasz zimowej smucie radę?

 Czy snując plany modernizacji działki
Rozniesiesz nostalgię na kawałki?

 Czy dogłębna „Działkowca” lektura
Może być kojąca jak przed koncertem uwertura?

 Jak zimę przeczekać?
Jak wiosny doczekać?

 To pytanie pewnie w powietrzu zawiśnie
Aż wiosną zakwitną wiśnie!

Antoni Gieczewski
Łódz, luty 2023 r.

07 mar 2023

Derenie stroją, leczą i żywią

I. HISTORIA

Dereń zwyczajny (jadalny) łac. Cornus mas, ang. dogwood, niem. Hartriegel, ros. Kiził.

Dereń jadalny coraz częściej określany jest jako owoc alternatywny w stosunku do wiśni, agrestu, porzeczki czy żurawiny.

Ponadto owoce, liście, kora i korzenie mogą być wykorzystywane, jako lecznicze a samo drewno do zastosowań przemysłowych.

Rodzina dereni obejmuje kilka gatunków różniących się wyglądem i obszarem występowania.
Obfite stanowiska tej rośliny znajdują się na Ukrainie, w Mołdawii i Słowacji.
W Polsce najbardziej popularny jest dereń zwyczajny.

W Polsce „szlacheckiej” derenie rosły praktycznie wszędzie: w lasach, przy drogach, na miedzach - jak gruszki ulęgałki, lub śliwki mirabelki. Bardzo często aleje prowadzące do klasztorów, dworów, pałaców wysadzano dereniami.

Wczesną wiosną, jeszcze przed krokusami i forsycjami, zakwitały na żółto tworząc piękne kwietne szpalery. Dereń jest doskonałą rośliną miodo- i pyłkodajną, która jako pierwsza kwitnie spośród wszystkich roślin owocowych i jest źródłem wczesnego pokarmu dla pszczół, powodując szybki rozwój rodzin pszczelich. Na Słowacji i południu Polski był zwyczaj, że na 2 tygodnie przed Wielkanocą ścinano kilka gałązek derenia i wstawiano do wazonu z wodą. Na święta rozkwitał piękny bukiet z żółtych kwiatów derenia.

Kwitnący dereń Dereń i pszczoła

Gdy owoce zaczynały żółknąć (ale nie nadawały się jeszcze do bezpośredniego spożycia), kiszono je lub marynowano (jak oliwki) i stanowiły jedną z podstawowych zakąsek do wódki. Dojrzałe owoce są czerwone i stanowią piękną ozdobę ogrodu.
Wykorzystywano je do robienia soków, win, nalewek, konfitur, galaretek dżemów, kompotów, jako świetna przyprawa do wielu dań oraz do spożycia w formie suszonej, marynowanej czy kiszonej. Owoce derenia doskonale nadają się do zamrożenia. Rozmrożone nie tracą swoich wspaniałych właściwości smakowych i nie zmieniają swojej konsystencji
(są takie jak przed zamrożeniem).

W dziewiętnastym wieku i na początku dwudziestego, popularność dereni zmalała.
Legenda mówi, że gdy wojska Napoleona przechodziły przez Polskę nastąpiło zdarzenie, które wpłynęło na zmniejszenie populacji tej rośliny. Jedna z potyczek bojowych została przegrana przez oddział Napoleona. Napoleon szalał i pytał dowódców, co się stało, że pomimo pewnej wygranej nie było oczekiwanego zwycięstwa, a lufy żołnierzy podczas bitwy „chodziły” we wszystkie strony. Może poranny posiłek im zaszkodził? Co wojsko jadło? Nic takiego nie miało miejsca, tylko przed bitwą siedzieli pod jakimś drzewem i „opychali się” owocami leżącymi wokół drzewa. Owoce były słodkie i po zjedzeniu tak po kilogramie, nastąpiła fermentacja w żołądku. Napoleon wydał do wójtów i sołtysów rozkaz: wyciąć to paskudztwo, wszędzie gdzie jest to możliwe. Wycięto więc tam gdzie były widoczne. Zostały w głębi lasów, w arboretach, w ogrodach. Obecnie coraz bardziej rozpowszechniane ze względu na pyszne owoce.

II. WŁAŚCIWOŚCI I WYKORZYSTANIE OWOCÓW DERENIA JADALNEGO

Owoce derenia jadalnego mają różne kształty: od owalnych, poprzez eliptyczne, często przyjmują kształt małej gruszeczki. Różnią się także kolorami: jasnożółte, pomarańczowe, jasno czerwone, aż po ciemną czerwień, prawie brązowe.
Wielkość owoców derenia waha się od jednego do kilku centymetrów, w zależności od gatunku. Są słodko – kwaskowe (smak pośredni między wiśnią a żurawiną).
Najlepsze do bezpośredniego spożycia są wtedy, gdy dojrzeją i same opadną (np. na rozłożoną włókninę).
Zbierane są pyszne, słodkie, soczyste, mięsiste.

Owoce derenia zawierają wiele pierwiastków mineralnych, przede wszystkim żelaza, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, jak również beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki i cukry (ok. 10-13 proc.). Są również bogatym źródłem witaminy C (średnio 100-200 mg w 100 g), a także P
i A. Czerwone odmiany derenia są bogatym źródłem antocyjanów (przeciwutleniaczy z grupy związków flawonowych i barwników), których zawartość może wynieść ponad 900 mg/100g, przy czym w skórce jest ich 4,5-krotnie więcej niż w miąższu.

Owoce derenia są skarbnicą żelaza - pierwiastka, który jest składnikiem hemoglobiny zawartej w erytrocytach. Ich zadaniem jest transport tlenu do wszystkich komórek ciała.
Przy niedoborze żelaza proces dotleniania nie przebiega prawidłowo i pojawiają się
objawy niedokrwistości, takie jak, m.in. osłabienie, bladość skóry, łamliwość włosów, zajady
w kącikach ust, bóle głowy,
bezsenność. W związku z tym owoce derenia mogą być stosowane pomocniczo przy leczeniu anemii.

Dereń, dzięki zawartości kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco. Ponadto, dzięki zawartości garbników, wykazuje właściwości zapierające i jest stosowany
w formie wywaru lub świeżego soku przy biegunkach i kolkach żołądkowych. Ponadto sprawdzi się przy niewłaściwej przemianie materii, dlatego polecany jest zwłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.

Dereń działa moczopędnie, tzn. zwiększa wydalanie wody i sodu z moczem, a także przeciwzapalnie. W związku z tym współczesna fitoterapia poleca stosowanie jego owoców pomocniczo w leczeniu chorób nerek i dróg moczowych, by poprawić ich funkcjonowanie.

Sok z derenia znajduje zastosowanie, jako środek ściągający tkanki, a także przeciwgorączkowy, przeciwszkorbutowy, przeciwreumatyczny, przeciwcukrzycowy
i wzmagający apetyt. Nalewka z kwiatów i owoców stosowana jest przeciwko gorączce. Natomiast wywar z owoców i z liści stosowany jest, jako środek ogólnie wzmacniający.
Ze świeżych owoców przygotowuje się syrop, który jest pomocny przy leczeniu szkorbutu, białaczki, chorób żołądkowych, rumienia skóry. Wywar z owoców jest stosowany w leczeniu anginy, krzywicy, szkarlatyny, odry, chorób żołądka i jelit. Wywar z korzeni i kory znalazł zastosowanie w leczeniu malarii, reumatyzmu i zapalenia wątroby.

Owoce derenia zalecane są do leczenia hemoroidów, gorączki, zapalenia stawów, dny moczanowej, chorób skóry. Dereń - jest moczopędny, żółciopędny przeciwszkorbutowy, przeciwgorączkowy, przeciwbakteryjny i przeciwzapalny.

Dereń zawiera garbniki, więc powinno się go jeść w problemach z przewodem pokarmowym.

Owoce mogą być stosowane, gdy istnieje niebezpieczeństwo zatrucia przez rtęć, ołów i inne toksyny.

Owoce derenia poprawiają apetyt, przywracają metabolizm. Są one szczególnie użyteczne, jeśli dana osoba cierpi na cukrzycę. Poziom glukozy we krwi nie wzrasta, nie jest zwiększona aktywność enzymów w trzustce, a jedzenie jest całkowicie trawione.

III. WŁAŚCIWOŚCI I WYMAGANIA DERENIA JADALNEGO

Derenie mają jeden z najdłuższych okresów wegetacji od kwitnienia aż do owocowania.
Zaczynają kwitnąć już na początku marca, a owoce dojrzewają dopiero około połowy sierpnia aż do początku listopada, w zależności od gatunków.

Przekonał się o tym sam diabeł. Legenda mówi, że gdy Pan Bóg rozdawał rośliny różnym istotom, diabeł poprosił o taką roślinę, która bardzo szybko odżyje po zimie i szybko oraz pięknie zakwitnie. Otrzymał dereń i cieszył się, że jego roślina już kwitnie a inne istoty spoglądają na puste drzewa. Czekał na owoce i czekał. W końcu zniecierpliwiony powiedział: ja nie chcę tej rośliny – ludzie weźcie ją sobie. Ludzie wzięli i mamy wspaniały dereń.

Dereń może rosnąć jako krzew lub prowadzony w hodowli (przycinane gałązki od dołu) - jako drzewo. Ze względu na to, że najlepsze owoce są, gdy same opadną, dlatego forma rośliny jako drzewo jest najkorzystniejsza. Drzewa te osiągają wysokość nawet 10m, w zależności od klimatu i warunków glebowych. W naszych warunkach zwykle jest to 4 do 6m wysokości.

Derenie są bardzo łatwe w uprawie. Są odporne na mróz, mszyce i podobne szkodniki.
Rosną nawet na mało żyznych ziemiach. Dereń jadalny jest odporny na zanieczyszczenia środowiska oraz niedostatek wody. Lubi gleby lekkie oraz słoneczne lub lekko cieniste stanowiska. Źle znosi przesadzanie. Istotnym czynnikiem wpływającym na jego kondycję
jest zasobność gleby w wapń - krzew nie toleruje gleb kwaśnych. Na glebach lekkich,
gdy owocuje, potrzebuje wtedy zwiększoną ilość wody. Nie znosi nawozów zakwaszających ziemię. Korzystne jest stosowanie jesienią obornika (np. granulowanego). W przypadku gleby kwaśnej – jesienią można zastosować dolomit. Zdrowy dereń jadalny może dożyć nawet 200 lat.

Drewno z derenia ze względu na swoje właściwości: trudno-łamliwe i bardzo twarde, wykorzystywano do wyrobu łuków, kuszy, strzał. Obecnie drewno dereniowe wykorzystuje się też w tokarstwie.

Dlaczego drewno jest bardzo twarde? – o tym legenda. Gdy wojownik rzymski po zakończeniu bitwy włócznią zakreślał krąg gdzie ma powstać miasto Rzym, na koniec w środek tego okręgu wbił w ziemię ową włócznię. Po jakimś czasie wyrosło z niej drzewo i to był dereń. Dlatego drewno z derenia jest twarde jak drewno używane do wyrobu dzid, czy włóczni.

Derenie można rozmnażać poprzez siewki. Wysiane pestki owoców długo leżą w ziemi
i dopiero w drugim roku kiełkują, aby „już” po pięciu, sześciu latach wydać pierwsze owoce. Szczepione na podkładkach z siewek mogą owocować nawet po drugim roku od zaszczepienia (oczkowania). Derenie chętniej się zapylają, jeżeli w pobliżu siebie znajdują się przynajmniej dwa osobniki. Minimalna odległość sadzenia wynosi 3 do 4m (jak wiśnie).
Dorodne, kilkunastoletnie i starsze drzewo może dać nawet 50 kg owoców i więcej,
w zależności od gatunku i gleby.

W wielu ogrodach botanicznych i arboretach możemy znaleźć ciekawe kolekcje dereni.
Szczególnie zaawansowane prace w tym zakresie prowadzone są w arboretum
w Bolestraszycach/ k. Przemyśla (południowo-wschodnia część Polski). Coraz częściej derenie są hodowane w ogrodach działkowych.

W ogrodzie „Słoneczna Polana” w Piotrkowie Trybunalskim wielu działkowiczów cieszy ta roślina swoją strojnością, smacznymi owocami i brakiem konieczności dokonywania oprysków. Wiosną pod drzewami dereni słychać piękną muzykę roju pszczół, jak pod słynną lipą Pana Jana Kochanowskiego.

IV. PRZEPISY Z WYKORZYTANIEM OWOCÓW DERENIA

Nasze prababcie już dawno doceniły wartość tych owoców. Oto przepis na zapiekankę dereniową z 1811 r.

Panie mieszkające na wsi mogą w kilkanaście godzin zrobić wyborną zapiekankę ukraińską. Do kamiennego garnka nasypać derenie, przesypując cukrem w ilości wynoszącej połowę wagi owoców. Zalać spirytusem lub mocną wódką. Garnek nakryć dobrze dopasowaną pokrywką, dla uszczelnienia okleić ciastem chlebowym, aby para nie uchodziła i wstawić
na dziesięć godzin do gorącego pieca po pieczonym chlebie. Nazajutrz, gdy garnek ostygnie,
zlać nalewkę, a owoce wycisnąć. Można używać od zaraz”.

Poniżej prezentuję jeden z wielu przepisów na smaczną dereniówkę, która w Polsce „szlacheckiej” okrzyknięta była „KRÓLOWĄ NALEWEK”.

Popróbujcie DERENIÓWKĘ Panie i Panowie, rozkosz w ustach i ma moc ratować zdrowie”.

Surowce

Owoce derenia - 1 litr

Wódka 40% - ok 1litra

Cukier – ok 0,25 kg

Wziąć 2 litrowy zakręcany słój. Nasypać do niego ¾ słoja dojrzałych, opłukanych
i osączonych owoców derenia. Owoce zalać 40% wódką. (najlepiej ze spirytusu).
Zakręcić słój. Odczekać min. 3 tygodnie (lub dłużej, np. 2 miesiące) aż płyn nabierze bordowego koloru. Zabarwiony płyn zlać do innego słoja (butelek) – zakręcić.
Pozostałe w słoju owoce oprószyć cukrem. Odczekać aż wydzieli się sok (cukier rozpuści się). Trwa to ok. trzy tygodnie (lub więcej). Następnie odsączyć sok z dereni, wcześniej odlanym płynem przepłukać derenie i wszystkie płyny połączyć. Wlać do wysokiej butelki
i odczekać do wyklarowania się tej mieszaniny. Z nad osadu, wężykiem zlać do emaliowanego naczynia wyklarowany płyn, dodając do niego ok. 30 do 50 g czystego spirytusu. Płyn wymieszać i przelać do butelek o odpowiedniej pojemności.
Nalewka gotowa. Jest klarowna, przejrzysta, o rubinowym kolorze, wspaniałym aromacie
i zdrowa, w umiarkowanych ilościach. SMACZNEGO

Owoce ponownie można zalać wódką i odczekać przynajmniej miesiąc.

Po miesiącu odlać płyn (już nie przesypywać cukrem) i połączyć z poprzednio uzyskaną nalewką, dodając ponownie ok 30 g spirytusu (ilość zależna od upodobań degustującego).

Otrzymuję się w ten sposób bardziej wytrawną nalewkę.

Przechowywana dłuższy czas np. 5 czy 10 lat (w ciemnych butelkach, z daleka od światła słonecznego) nabiera właściwego smaku i koloru.


Poniżej kilka innych przepisów na wykorzystanie owoców derenia

Syrop dereniowy

    1. owoce derenia
    2. cukier
    3. woda

Owoce derenia umyć i zalać wodą. Gotować przez 10 minut, następnie dosypać wg uznania cukru i gotować jeszcze przez 20 minut. Otrzymany syrop przecedzić do drugiego garnka, ponownie krótko zagotować, po czym przelać gorący do słoików lub korkowanych butelek
i szczelnie zamknąć.

Syrop dereniowy można pić po rozcieńczeniu wodą, dodawać go do herbaty itp.
Po zmieszaniu z żelfixem można też z niego zrobić galaretkę dereniową.

Dżem dereniowy

ok. 1,5 kg owoców derenia (po przetarciu powinien zostać 1 kg przecieru)

1 kg cukru żelującego 1:1

woda

Owoce umyć, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Przetrzeć przez grube sito, aby oddzielić pestki. Przecier ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, dosypać cukier żelujący i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem przelać do słoików i natychmiast je zakręcić.

Dereń marynowany

500 g zielonych niedojrzałych (jeszcze twardych) owoców derenia

300 ml octu

300 ml wody

2 łyżeczki soli

4 łyżeczki cukru

10 goździków

10 ziaren pieprzu

3 listki laurowe

Owoce myjemy, łączymy wszystkie składniki i doprowadzamy powoli do wrzenia. Gotujemy bardzo krótko na wolnym ogniu, poniżej 1 minuty, gdyż przy dłuższym gotowaniu dereń się rozpada. Marynatą wypełniamy czyste słoiki a następnie pasteryzujemy je jeszcze przez
10 minut.

Tak przyrządzony dereń doskonale zastępuje oliwki.

NA ZDROWIE

opr. Stanisław Jakubczak

stajak@wp.pl

07 mar 2023

Marzec w ogrodzie

Marzec w ogrodzie to wyczekiwany czas każdego działkowca. W tym okresie możemy zauważyć pierwsze oznaki wiosny, w ogrzanej promieniami słonecznymi ziemi zaczyna kiełkować i kwitnąć wiele roślin. Jest to okres, w którym możemy zacząć swobodnie nasze prace porządkowe, jednak musimy pamiętać, że nie jest to koniec przymrozków i nagłych zmian pogody.

W marcu swoje kwitnienie rozpoczynają:

  • Ranniki;
  • Przebiśniegi;
  • Krokusy;
  • Irysy żyłkowane;
  • Ciemierniki;
  • Pierwiosnki;
  • Śnieżki;
  • Cebulice;

Jednak to nie jedyne rośliny, które zwiastują wiosnę ponieważ kwiaty możemy zobaczyć również na wielu krzewach takich jak: oczary, wawrzynek wilczełyko, derenie, wrzośce i forsycje.

Jakie czynności pielęgnacyjne powinniśmy wykonać w marcu ?

Marzec w sadzie:

  • Jeśli nie rozpoczęliśmy prac porządkowych w lutym warto na początku wykonać przegląd drzew i krzewów w swoim ogrodzie. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na powstałe pęknięcia na korze lub oznaki infekcji chorobowych, aby rozpocząć działania zapobiegające dalszemu rozwojowi.
  • Osoby posiadające w swoim ogrodzie brzoskwinie, powinny rozpocząć zabiegi chroniące je przed chorobą kędzierzawości liści.
  • Jeśli wcześniej nie wykonałeś pielęgnacji drzew i krzewów owocowych, to warto rozpocząć ich przycinanie. Pamiętaj jednak aby wykonać cięcie w pogodne, suche dni, aby zapobiec rozwojowi chorób.
  • W połowie marca przycinamy posadzone jesienią młode drzewa owocowe, a także krzewy takie jak agrest, maliny i porzeczki (przycinamy tuż nad ziemią).
  • Warto zwrócić uwagę na wygląd oraz wielkość pąków porzeczki. Jeśli są one nienaturalnie nabrzmiałe to oznacza, że w ich wnętrzu rozwija się roztocz – wielkopąkowiec porzeczkowy. Takie pąki trzeba natychmiast usunąć, jeśli na jednej gałęzi występuje ich więcej, powinno się usunąć całą gałąź.
  • Rozpoczynamy opryski drzew owocowych, aby uniknąć groźnych chorób.

Marzec w ogrodzie warzywnym:

  • Z początkiem marca rozpoczynamy przygotowanie naszego inspektu do pierwszego wysiewu. Usuwamy z niego pozostałości roślin oraz chwastów.
  • Z początkiem marca wysiewamy do naszych rozsad warzywa kapustne, takie jak kalarepa, kalafior, kapusta głowiasta i brokuły.
  • W marcu siejemy też sałatę masłową i kruchą, które nieco później będziemy przesadzać bezpośrednio do gruntu.
  • W połowie marca do doniczek lub skrzyneczek wysiewamy paprykę i pomidory. Pamiętajmy, że rośliny te wymagają sporo ciepła, więc na zewnątrz możemy je wysadzać dopiero w połowie maja.
  • Jeśli gleba zaczyna rozmarzać, a na dworze jest już dostatecznie ciepło, możemy zasilić nasze wieloletnie warzywa oraz zioła nawozem.
  • Pod koniec marca możemy zasadzić niektóre warzywa (bób, biała rzodkiew, pietruszka, jarmuż, cebula, szpinak, por).

Pozostałe prace ogrodowe:

  • Czas uporządkować trawnik, poprzez usuwanie zeschniętej trawy. Jeśli widzimy nierówności powstałe po zimie na naszym trawniku, warto wyrównać je poprzez wałowanie.
  • Warto zadbać o pielęgnację naszego trawnika poprzez wertykulację oraz aerację, a w drugiej połowie marca zasilamy nasz trawnik nawozem.
  • Przygotuj rabaty pod rośliny jednosezonowe oraz zasil nawozem wcześniej posadzone rośliny cebulowe.
  • Jeśli pogoda na to pozwoli, usuwamy osłony zimowe z roślin.
  • Obcinamy krzewy ozdobne, które kwitną późną wiosną i latem. Pozwoli to zwiększyć wzrost rośliny i wpłynie na łady wygląd.
  • Uzupełniamy ubytki w korze pod drzewami iglastymi i w rabatach.

Warto również pamiętać o zaplanowaniu prac ogrodniczych. Przemyślmy jakie warzywa i owoce chcemy posadzić, czy chcemy zmienić układ naszych rabat oraz jaką funkcję ma pełnić nasz ogród.

 Justyna Jabłońska

Instruktor ds. ogrodniczych

Okręg Łódzki PZD

 

 

04 mar 2023

Narady szkoleniowo-instruktażowe dla Zarządów ROD Okręgu Łódzkiego PZD

Dobiegły końca trwające od 21 lutego br. narady szkoleniowo-instruktażowe dla przedstawicieli Zarządów ROD, zorganizowane przez Okręg Łódzki PZD w Łodzi. W spotkaniach brali udział Prezesi i Skarbnicy oraz  zaproszeni, za pośrednictwem Zarządu, Przewodniczący Komisji Rewizyjnych ROD.   Narady miały na celu zapoznanie uczestników z procesem przygotowania oraz przebiegu Walnego Zebrania. Omówione zostały materiały sprawozdawcze, w tym, sprawozdanie merytoryczne z działalności Zarządu ROD, sprawozdania finansowe za 2022 r,  sprawozdanie z działalności Komisji Rewizyjnej ROD następnie plany pracy organów statutowych ROD, preliminarze finansowe ROD na 2023 r. oraz  materiały dotyczące planowanych remontów, modernizacji i inwestycji.

Należyte przygotowanie merytoryczne i przebieg Walnego Zebrania, w tym uchwały będące w kompetencji WZ omówione zostały przez Prezes Okręgu Panią Izabelę Ożegalską, sprawozdawczość finansowa oraz prezentacje dotyczące gospodarki finansowej i wynagrodzeń w ROD PZD przez Główną Księgową Elżbietę Janiszewską - Jarząb.

   

   

Zagadnienia w sprawie inwestycji, remontów i modernizacji podczas prezentacji przedstawiał inspektor ds. inwestycji Pan Rafał Majer, omówił schemat procesu inwestycyjnego w ROD PZD, poszczególne jego etapy, w tym mechanizm przyznawania pożyczki i dotacji oraz wzory prawidłowo wypełnionych dokumentów  w sprawie zadań remontowych/inwestycyjnych.

Zarządy ROD zapoznane zostały również z założeniami projektu konkursu na dotacje z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego, który przeznaczył pulę 1 mln zł, do 30 tys. dla ROD z przeznaczeniem na zieleń, wodę i aleje.

Kolejne tematy poruszone na naradach to użyteczność programu DGCS PZD System oraz współpraca z powołanymi w Okręgu Łódzkim PZD Ośrodkami Finansowo-Księgowymi dla ROD.

Pani Prezes omówiła również temat komunikacji w Związku. Przy okazji tego zagadnienia skierowana została prośba, aby powiadamiać Okręg o ważnych sprawach dotyczących Rodzinnych Ogrodów Działkowych, nie tylko tych urzędowych (np. kontrole jednostek samorządowych), ale również tych którymi warto się pochwalić. Zarządy zostały poinformowane o tym, że od 31 marca 2023 r. wszelka korespondencja email między jednostkami PZD kierowana będzie tylko na adresy z rozszerzeniem @pzd.pl ( np. rodsasankalodz@pzd.pl).

Podsumowując narady należało podkreślić również osiągnięcia Polskiego Związku Działkowców w 2022 r. mające ogromny wpływ na bieżące funkcjonowanie Ogrodów, jak i wsparcie dla działkowców: min. tańszy prąd dla ROD, zwolnienie ze składek ZUS wynagrodzeń organów statutowych, udział ROD PZD w konkursie grantowym finansowanym ze środków unijnych „Rozwój zielonej infrastruktury poprzez wsparcie ogrodów działkowych”.

Okręg Łódzki PZD gorąco dziękuje wszystkim uczestnikom narad za uczestnictwo i tym samym uszanowanie czasu poświęconego przez pracowników na przygotowanie i przeprowadzenie szkoleń.

Narady odbyły się w następujących terminach:

  1. 21.02.2023 - Piotrków Trybunalski
  2. 22.02.2023 - Skierniewice
  3. 23.02.2023 - Sieradz
  4. 24.02.2023 - Kutno
  5. 27.02.-02.03.2023 - 7 grup w Łodzi

E.JJ

                    

 

04 mar 2023

Sprawozdania finansowe ROD za 2022 r. i preliminarze finansowe ROD na 2023 r. – 01.03.2023

Wszystkie jednostki PZD, w tym Zarządy ROD zobowiązane  są do  poprawnego zgodnego z prawem sporządzenia sprawozdania finansowego  za 2022 rok.   Krajowy Zarząd  PZD w celu ułatwienia tego zadania wzorem lat ubiegłych Uchwałą nr 442/2022 z 08 listopada 2022 r zatwierdził opracowane  wytyczne dla rodzinnych ogrodów działkowych  w sprawie sporządzania sprawozdań finansowych ROD za 2022 r. oraz Uchwałą nr 443/2022 z 08  listopada 2022 r. zatwierdził wytyczne w sprawie opracowania preliminarzy finansowych ROD na 2023 rok. Wyżej wymienione wytyczne zawierające istotną wiedzę  wraz z obowiązującymi drukami zostały przekazane  do Zarządów ROD  oraz omówione na naradach i spotkaniach organizowanych przez okręgi dla, prezesów, skarbnikami i  księgowymi ROD. Krajowy Zarząd zdecydował również o wydaniu broszury zawierającej Wytyczne dla Zarządów i Komisji Rewizyjnych ROD w sprawie przeprowadzenia walnych zebrań sprawozdawczych i konferencji delegatów w ROD PZD w 2023 r.  oraz wytyczne do sporządzenia sprawozdań finansowych za 2022 r. i preliminarzy finansowych na 2023 r. Opracowanie to zostało dostarczone bezpośrednio do wszystkich Zarządów ROD.

Zarządy ROD, które  przystąpiły do  Ośrodków Finansowo-Księgowych dla ROD mają ułatwione zadanie gdyż  korzystają z umiejętności i  fachowej wiedzy księgowych z OFK,  które w sposób profesjonalny prowadzą księgowość ROD  wraz ze sporządzeniem rocznych sprawozdań finansowych.  Zarządy ROD, które  nabyły i stosują program komputerowy DGCS PZD SYSTEM   skorzystają z wielu rozwiązań, w tym również z możliwości sporządzenia i wydrukowania  z programu wszystkich  sprawozdań finansowych na obowiązujących w PZD drukach.   Zarządy ROD, które nie  nabyły programu DGCS PZD SYSTEM i nie przystąpiły do  OFK będą  musiały we własnym zakresie sporządzić sprawozdania finansowe kierując się w/w wytycznymi.  Należy pamiętać iż w każdym przypadku sprawozdania i preliminarze finansowe zgodnie z zapisami § 92 statutu PZD podlegają badaniu przez Komisję Rewizyjną ROD a następnie zgodnie z § 64 statutu PZD podlegają zatwierdzeniu przez Walne Zebranie.  Opracowane kompletne sprawozdania i preliminarze finansowe wraz z wymaganymi uchwałami i protokołem komisji rewizyjnej ROD należy w wymaganym terminie przekazać do właściwej terytorialnie  jednostki okręgowej.

Opracowała: M. Marks

Warszawa,  01.marca 2023 r.

23 lut 2023

Komunikat Krajowego Zarządu PZD w sprawie aktualizacji „Podręcznika Grantobiorcy” w ramach programu „Rozwój Zielonej Infrastruktury poprzez wsparcie ogrodów działkowych” z dnia 22 lutego 2023 r. – 22.02.2023

W związku z licznymi wystąpieniami Krajowego Zarządu PZD w sprawie możliwości rozliczenia w ramach kosztów pośrednich wydatków na konkretne cele związane z realizacją projektu „Rozwój Zielonej Infrastruktury poprzez wsparcie ogrodów działkowych” i trwającą współpracą, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w dniu 21 lutego 2023 r. zaktualizowała „Podręcznik Grantobiorcy”. Jest to czwarta wersja „Podręcznika Grantobiorcy”. Zmiany, które zostały zawarte odnoszą się do:

  • katalogu kosztów pośrednich;
  • zakupu środków trwałych i wartości niematerialnych i prawnych;
  • zwrotu niewykorzystanej części grantu.

Uwzględnienie przede wszystkim w „Podręczniku Grantobiorcy” wniosków Krajowego Zarządu PZD dot. katalogu kosztów pośrednich, w praktyce oznacza że środki te można przeznaczyć na ważne dla funkcjonowania i działania ROD cele, służące realizacji grantu.

Zalecamy zapoznanie się z treścią podręcznika i podejmowanie działań w oparciu o jego zaktualizowaną treść, szczególnie przez Zarządy ROD, które przystąpiły do realizacji programu. Znajomość udostępnionych materiałów pomoże skutecznie zrealizować zadania, wykorzystać koszty pośrednie z pożytkiem dla ROD a przede wszystkim rozliczyć je po zakończeniu programu.

 

KZ PZD

Załącznik:

„Podręcznik -Grantobiorcy” wersja 4 [LINK]

23 lut 2023

Z nadzieją czekają na wiosnę – 22.02.2023

Tegoroczna zima, dość kapryśna i nietypowa, ma się na szczęście ku końcowi. W ogrodach działkowych panuje jeszcze szarość. Odkryty się wszelkie niepożądane stany na niektórych działkach, zwłaszcza na zapleczach ogródków. Ale to właśnie teraz jest doskonała okazja, by przeprowadzić remanenty i uporządkować to, co szpeci działkę oraz pozbyć się niepotrzebnych rzeczy. To także odpowiednia pora, by zarządy poszczególnych ROD wraz ze swymi członkami pomyślały o tegorocznych planach i inwestycjach. To również czas na wyjaśnienie wszelkich wątpliwości.

- Z pracami porządkowymi na terenie ogrodów trzeba się spieszyć, bo za chwilę pojawią się nowe potrzeby, wynikające z konieczności pielęgnacji drzew i krzewów, a za nimi kolejne prace ogrodowe. Jak co roku o tej porze zacznie się prawdziwy ruch na dziatkach -mówi Tadeusz Jarzębak, prezes Okręgu Polskiego Związku Działkowców w Szczecinie. - Zarządy ROD powinny zatem niezwłocznie dokonać przeglądów poszczególnych działek i wskazać ich użytkownikom czynności niezbędne do wykonania w celu przygotowania działki do należytego wyglądu. Należy ostro zareagować na różnego rodzaju samowole w postaci tworzenia bramek, furtek, przejść czy mostków, które nie są ujęte w planie zagospodarowania terenu.

Przegląd ogrodu powinien również przynieść - zarówno zarządowi, jak i użytkownikowi - wiedzę na temat zabezpieczenia działki przed zwierzyną, zwłaszcza przed dzikami, które stają się zmorą działkowców praktycznie w całym mieście. W tym względzie należy również podkreślić, że winni są również sami działkowcy, „zapraszając" niejako dziki do ogrodu poprzez wyrzucanie pożywienia, niesprzątnięcie owoców, a nawet dokarmianie kotów. W przypadku strat należy je oszacować i występować o odszkodowania zgodnie z procedurą. Warto też wiedzieć, że Związek otrzymał zgodę na odłowienie 100 sztuk dzików na bieżący sezon

Tematy drażliwe powinny być z kolei przedmiotem planowanych walnych zebrań sprawozdawczych, podczas których należy wyartykułować także nowe zasady gospodarowania energią elektryczną, wodą oraz gazem, tam gdzie jest on wykorzystywany. Te zagadnienia są nowym zjawiskiem i wymagają przemyślanych rozwiązań systemowych. Leży to w interesie wszystkich działkowców, dlatego nie bez znaczenia jest aktywny udział w takich zebraniach.

- Uważnie należy się również przyjrzeć przestrzeganiu obowiązującego prawa, a dotyczy to zwłaszcza ponadnormatywnych altan oraz zjawiska wykorzystywania altan do ich zamieszkiwania. Te nieprawidłowości mogą być w sposób istotny wykorzystywane przeciwko szlachetnej idei ogrodów działkowych i przez to mogą ucierpieć działkowcy uczciwi - zwraca uwagę prezes Tadeusz Jarzębak - Z powodu zamieszkiwania na terenie działek pojawia się wiele skarg, a to wszystko psuje atmosferę życia ogrodowego.

Warto zauważyć, że wiele ogrodów podjęło trud realizacji projektów rozwoju zielonej infrastruktury przez wsparcie ROD. W okręgu szczecińskim zostały złożone wnioski na około 3 mln zł z funduszy unijnych. Jest to znaczący zastrzyk wsparcia zieleni miejskiej, co nie jest również bez znaczenia dla ogrodów działkowych. Ale nie ma nic za darmo. Realizacja projektów wymaga skrupulatności, przestrzegania zasad regulaminu, rozliczenia i utrzymania urządzeń wykonanych w ramach projektu przez okres 5 lat, by nie narazić się na utratę środków lub konieczność ich zwrotu. Wszystko to przyczyni się do poprawy ekologii i warunków klimatycznych nie tylko na terenie ogrodów, ale także w ich bezpośrednim sąsiedztwie.

- Należy ten temat popularyzować i promować tego typu pomysły. Warto wytwarzać poczucie solidarnej odpowiedzialności za nowo wytworzony majątek. Dążyć należy do powrotu upraw tradycyjnych, sprawdzonych, a służących bioróżnorodności - uważa prezes Tadeusza Jarzębak. - Jednocześnie walne zebrania sprawozdawcze będą podejmowały uchwały o opłatach ogrodowych. Rosnące ceny, powodowane inflacją, nakładają obowiązek, by te obciążenia stały się jak najmniej dotkliwe. Stąd konieczność rzetelności w konstruowaniu opłat, racjonalności i pełnego uzasadnienia.

Niezmiernie ważną rzeczą jest konieczność zgody ogrodowej w aspekcie międzysąsiedzkim, ale także w relacjach między działkowcem a zarządem. Bywa, że drobne sprawy urastają do rangi problemu, powodując niepotrzebne zadrażnienia, podziały, a w konsekwencji składane skargi. Należy przyjąć zasadę, że rozwiązywanie problemów wymaga taktu, rozsądku, tolerancji, a przede wszystkim przestrzegania norm zawartych w regulaminie Rodzinnych Ogrodów Działkowych, Statucie Polskiego Związku Działkowców i Ustawie o ROD.

- Jeżeli poruszone problemy przypasujemy do siebie, życie w naszych ogrodach działkowych będzie łatwiejsze, przyjemniejsze i radośniejsze, a o to nam przecież chodzi - dodaje Tadeusz Jarzębak.

Podobnie jak większość działkowców, liczy, że z nadchodzącą wiosną nastąpi wyraźne ożywienie i odnowienie całej działkowej rodziny.

źródło: KURIER SZCZECIŃSKI

 

 

21 lut 2023

Czytajcie „działkowca”! – 21.02.2023

Uwaga: Nie przegapcie najnowszego – marcowego numeru „działkowca”, który właśnie pojawił się w sprzedaży! W tym największym piśmie ogrodniczym na rynku znajdziecie wiele praktycznych porad i inspiracji w sam raz na rozpoczynający się sezon! Warto też skorzystać z okazji i zamówić pakiet rocznej prenumeraty „działkowca” – w bardzo atrakcyjnej cenie i z bezpłatną dostawą!

 

● Z nadejściem nowego sezonu wegetacyjnego zastanawiamy się nad zmianami w ogrodzie. Gdzie i jakie kwitnące rośliny chcemy wprowadzić, sezonowe czy bylinowe? Przedstawiamy zalety i wady każdej z tych grup, a także pomagamy wybrać te niezawodne w uprawie, tolerujące warunki związane ze zmianami klimatu, a jednocześnie wpisujące się w aktualne ogrodowe trendy!

● W rubryce „Porady prawne dla działkowców” podajemy wyjaśnienia najważniejszych i aktualnych kwestii prawnych związanych z użytkowaniem działki i członkostwem w PZD. W tym numerze: „Przedawnienie roszczeń związanych z prawem do działki”, „Zgoda małżonka nieposiadającego prawa do działki na zawarcie umowy przeniesienia prawa dzierżawy działkowej”, „Darowizna działki w ROD”.

 

● Kontynuując temat zmian klimatu i wynikających z tego potrzeb odpowiednich działań, przybliżamy kwestie opłacalności gromadzenia w ogrodach deszczówki – najlepszej wody do podlewania roślin, której wykorzystanie pozwoli ograniczyć koszty związane z nawadnianiem a także poprawić plon i kondycję roślin.

 

 

● Chcecie być na bieżąco? Czytajcie „Wiadomości”! „Tylko w działkowcu” znajdziecie aktualne informacje na temat wydarzeń w Związku i w ogrodach! W tym numerze: „Walne zebrania w ROD w 2023 r.”, „Zarządy ROD przed walnymi zebraniami”, „Lista rankingowa V etapu konkursu ARiMR”, „Dotacje PZD”, „Uwaga azbest!”, „Nowa broszura ogrodnicza dla działkowców”, „Regulacja stanu prawnego gruntów ROD”.

 

● Krzewy owocowe wymagają corocznego cięcia. Taki zabieg pozytywnie wpływa na ich kondycję i owocowanie. Najlepiej wykonać go właśnie w marcu, a intensywność i technika cięcia zależą od wieku krzewu, gatunku, odmiany, sposobu prowadzenia. Wyjaśniamy jak ciąć takie gatunki jak borówka wysoka, jagoda kamczacka, agrest, porzeczka czarna, czerwona i biała.

 

Poza tym w numerze m.in.:

● Rady na czasie – ruszamy z siewami.

● Stosujemy zaprawy nasienne.

● Kiedy zdejmować zimowe osłony?

● Zwierzęta w ROD – wyjaśniamy zasady.

● Tworzymy własną łąkę kwietną.

● Kalendarz prac pasiecznych w marcu.

● Polecamy pyszne i odżywcze potrawy ze szpinaku!

 

A oprócz tego porady ogrodnicze, gotowe projekty nasadzeń, artykuły o uprawie, pielęgnacji, ochronie roślin, zdrowiu oraz wiele innych interesujących tematów!

 

 

Pamiętaj! „działkowiec” to nie tylko cenna wiedza i klucz do sukcesu w uprawie działki, to również recepta na zdrowy styl życia!

Zapraszamy do lektury!

 

21 lut 2023

Marcowy „Mój Ogródek” – od 21.02 w sprzedaży! Kup, przeczytaj, poleć innym działkowcom i ogrodnikom! – 21.02.2023

W wydaniu marcowym „Mojego Ogródka” znajdziecie wiele inspiracji i praktycznych porad ogrodniczych. Aby nie przeoczyć istotnych zadań, warto sięgnąć po nowy „Mój Ogródek” i zajrzeć na nasz portal www.mojogrodek.pl.

Już nie możemy się doczekać momentu kiedy zabierzemy się do sadzenia roślin. Tylko co tej wiosny warto posadzić? Najlepiej atrakcyjne krzewy liściaste. Do wyboru mamy prawdziwe perełki. Wiele krzewów liściastych to wspaniały materiał na różnorodne i oryginalne kompozycje – zarówno na rabatach, jak i w pojemnikach. Temu ciekawemu zagadnieniu poświęcamy marcowy temat miesiąca. Jest się czym zainspirować.

W numerze czekają na Was ponadto:

  • Doniczkowe po zimie – Zima to najtrudniejszy okres dla roślin doniczkowych. Tej zimy mieliśmy wyjątkowo mało słońca i gęsto zachmurzone niebo. Właśnie w takich warunkach rośliny w naszych domach najbardziej tracą na swojej urodzie i zdrowiu, są często w złej kondycji i potrzebują niejednokrotnie szybkiej interwencji. Podpowiadamy jakie podjąć działania, aby przywrócić je do dobrej formy.

  • Pomidory na start! – Wybraliśmy już odmiany pomidorów do tegorocznej uprawy. Nasiona są kupione, więc wysiewamy! Kluczem do prowadzenia udanej uprawy tych warzyw jest właściwe przygotowanie rozsady, czyli dobry start. Prezentujemy zasady jej produkcji w warunkach domowych. Podpowiadamy jak pielęgnować rośliny na co zwrócić uwagę, by uzyskać wysokiej jakości sadzonki.

  • Pojedynki warzyw cz. 1 Marchew kontra burak –  Najlepiej jeść zdrowo i różnorodnie, uwzględniając w diecie owoce i warzywa. Wybór pozornie podobnych do siebie pod różnymi względami warzyw jest dość duży. A gdyby tak je porównać… Które są dla nas lepsze? W pierwszym pojedynku zmierzą się warzywa korzeniowe – marchew i burak ćwikłowy. Warto się dowiedzieć jak rozstrzygnie się ta walka.

  • Renklody – pyszne deserowe śliwki – Drzewka renklod są chętnie sadzone na działkach  ze względu na bardzo smaczne, słodkie owoce, które uważa się za jedne z najlepszych śliwek deserowych. Renklody bardzo dobrze smakują latem prosto z drzewa, ale można z nich przyrządzić też aromatyczne przetwory i napoje. Prezentujemy najlepsze odmiany na działkę. Warto mieć choć jedno drzewko.

  • Odmładzamy krzewy owocowe – Coroczne i prawidłowe cięcie prześwietlające krzewów zapewnia ich odpowiedni wzrost, obfite owocowanie i wysoką zdrowotność. Ale po kilku latach uprawy, pomimo starannej pielęgnacji, ich zdolność plonotwórcza słabnie. To naturalne zjawisko obserwujemy u porzeczek, agrestu, borówek i jagody kamczackiej. Wtedy dobrym rozwiązaniem jest cięcie odmładzające. Jak je przeprowadzić, aby uzyskać jak najlepszy efekt?

  • W stylu Gertrude Jekyll – Dobrze mieć stylową działkę. Ciekawą inspiracją jest styl architektoniczny stworzony przez znaną brytyjską projektantkę ogrodów Gertrude Jekyll. Wyróżnia się on ciekawymi połączeniami kolorystycznymi i inspiruje naturalnym krajobrazem. Warto się zainspirować i wprowadzić ciekawe elementy na swoje rabaty.

  • Wąskie rabaty Planując nasadzenia na działce, zdarzają się miejsca bardziej wymagające, do których należą m.in. wąskie rabaty. Zazwyczaj są to miejsca pełniące funkcję osłonową, ale także te przed ogrodzeniem. Rabata taka jest swego rodzaju wizytówką i warto, aby prezentowała się jak najlepiej. Bywa, że wąskie rabaty okalają taras. Mierzymy się wtedy z zadaniem zaprojektowania rabaty obserwowanej z kilku stron. Prezentujemy zasady aranżowania wąskich rabat, aby były atrakcyjne i proste w pielęgnacji.