Polski Związek Działkowców Okręg Łódzki w Łodzi
Warecka 3, 91-202 Łódź
+42 655 94 54
14 mar 2023

Krajowy Zarząd wyjaśnia zasady rozliczania kosztów pośrednich w ramach programu grantowego – 13.03.2023

W dniach 8-9 marca br. odbyła się narada dyrektorów biur Okręgów PZD, która m. in. zajęła się niezwykle ważnym tematem wykorzystania i rozliczania kosztów pośrednich przeznaczonych na realizację programu ARiMR. Od kilku miesięcy bowiem jednostki PZD podejmują szeroko zakrojone działania zmierzające do realizacji projektu „Rozwój zielonej infrastruktury poprzez wsparcie ogrodów działkowych”. Stąd coraz większe zainteresowanie możliwością przeznaczenia części środków z grantów - w ramach kosztów pośrednich – na rozmaite cele powiązane z realizacją przedmiotowego projektu. Wiele ROD zabezpieczyło środki na pokrycie tych kosztów. Jednak zasady w tym zakresie rodziły istotne wątpliwości, których wyjaśnienie było niezbędne z uwagi na możliwość kwestionowania w przyszłości poszczególnych wydatków rozliczanych w ramach kosztów pośrednich. Dlatego też Krajowy Zarząd PZD podjął intensywne działania, aby ARiMR przedstawiła klarowne stanowisko dotyczące kryteriów kwalifikacji kosztów, które można zrekompensować z określonej części udzielonego grantu. Tego rodzaju stanowisko zostało ostatnio opublikowane jako uzupełnienie tzw. Podręcznika Grantobiorcy (wersja z lutego 2023 roku).

Ze względu na duże zainteresowanie tematem oraz konieczność skrupulatnego przestrzegania ustalonych zasad wydatkowania środków z grantów, Krajowy Zarząd podjął 7 marca br. stanowisko w sprawie zasad rozliczania kosztów pośrednich w ramach projektu grantowego „Rozwój zielonej infrastruktury poprzez wsparcie ogrodów działkowych”. Dokument ten w sposób kompleksowy i przystępny przybliżył najważniejsze reguły obowiązujące jednostki PZD w przedmiotowym zakresie. Wyjaśnia w szczególności kwestię wydatkowania do 10% wartości grantu na rozmaite cele niezbędne do realizacji projektu, w tym wynagrodzenia osób, dzięki których pracy granty trafiają do ROD i są tam skutecznie wykorzystywane. Przytacza również katalog wydatków, jakie mogą być finansowane z określonej części udzielonego grantu, np. zakup zestawu komputerowego, czy też koszty ubezpieczeń majątkowych na potrzeby realizacji projektu. Ponadto stanowisko położyło specjalny nacisk na konieczność dochowania zasady racjonalności, oszczędności i niezbędności w wykorzystaniu środków z grantu na koszty pośrednie. Przestrzeganie tych zasad jest bowiem warunkiem rozliczenia udzielonego grantu i uniknięcia sankcji umownych, łącznie ze zwrotem środków z odsetkami.

Z tych względów stanowisko Krajowego Zarządu zostało szczegółowo omówione podczas ostatniej narady dyrektorów biur Okręgów PZD, aby reguły wykorzystania kosztów pośrednich zostały najefektywniej wdrożone we wszystkich jednostkach PZD, a zwłaszcza ROD, które realizują omawiany program grantowy.  W tym zakresie niezbędne jest bowiem ścisłe przestrzeganie zasad wynikających z podstawowych dokumentów dotyczących projektu, a zwłaszcza umowy o powierzenie grantu, Regulaminu Konkursu, a także Podręcznika Grantobiorcy. Niezależnie jednak od tego warto zauważyć, że w wielu wypadkach pożądanym rozwiązaniem byłoby wręcz zrezygnowanie z deklarowanych kosztów pośrednich i dokonanie tzw. relokacji środków na wydatki bezpośrednio związane z projektem. Przyczyniłoby się to do efektywniejszej realizacji przedmiotowego programu z korzyścią dla rodzinnych ogrodów działkowych.

W związku z ogromną wagą przedmiotowego tematu zachęcamy wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z tekstem stanowiska Krajowego Zarządu PZD z 7 marca 2023 roku w sprawie zasad rozliczania kosztów pośrednich w ramach projektu grantowego „Rozwój zielonej infrastruktury poprzez wsparcie ogrodów działkowych”. Dokument ten dostępny jest na stronie www.pzd.pl.

 rpr. T. Terlecki

14 mar 2023

Realizacja programu grantowego ARiMR pt. „ Rozwój zielonej infrastruktury poprzez wsparcie rodzinnych ogrodów działkowych” – 13.03.2023

Realizacja programu grantowego ARiMR pt. „ Rozwój zielonej infrastruktury poprzez wsparcie rodzinnych ogrodów działkowych”  to bardzo ważny i istotny temat narady z dyrektorami biur Okręgów PZD, gdyż od ponad roku struktury PZD zajmują się tym konkursem.

Podczas narady można było podsumować osiągnięte rezultaty. Temat wprowadził Prezes PZD- Eugeniusz Kondracki- wskazując na poczynione wszelkie możliwe przygotowania prawne ze strony organów krajowych PZD tj Krajowej Rady oraz Krajowego zarządu, aby zarządy rodzinnych ogrodów działkowych mogły przystąpić do konkursu, który pod koniec maja ubr ogłosiła ARiMR. Wskazał także, że temat jest nowy, gdyż dotychczas na taką skalę PZD nie korzystał ze środków unijnych, tym bardziej wymagający, gdyż należy sprostać szeregu zasadom i regułom, jakimi rządzą się wydatki w ramach tych funduszy. Związek sprostał tym wymogom z dobrym rezultatem, gdyż w ramach oceny formalnej i merytorycznej pozytywną ocenę uzyskało 350 wniosków obejmujących 528 ROD. Przedmiotowe wnioski znalazły się na listach rankingowych Agencji i uzyskały łączne wsparcie w wysokości ponad 45milionów złotych. Prezes wskazał, że w ramach VI i VII tury rankingowej nie wszystkie wnioski mimo pozytywnej oceny znalazły się na listach rankingowych z uwagi na wyczerpane środki w ramach tego Konkursu. Zatem fakt ten potwierdził, że ogrody potrafią się zmobilizować i pokonać szereg reżimowych wymagań konkursu, jeśli chodzi o fakt możliwości przysporzenia ogrodom i działkowcom lepszych warunków użytkowania terenów wspólnych poprzez rozwój zielonej, ekologicznej infrastruktury oraz infrastruktury technicznej ogrodów. Eugeniusz Kondracki podkreślił, że mimo ogłoszenia i trwania konkursu to kierownictwo Związku na bieżąco współpracowało z kierownictwem Agencji, aby wszelkie powstające trudności i wątpliwości a także problemy na bieżąco rozwiązywać. Wskazał także na pozytywną współpracę i pozytywną ocenę samego konkursu, chociaż apetyty zarządów ROD, aby wspomóc ich w działalności inwestycyjnej są większe, gdyż i potrzeby ROD mają ogromne.

Kierownik Wydziału Gospodarki Gruntami Mariola Kobylińska- szeroko omówiła rezultaty konkursu wskazując na liderów: OZ Śląski, OZ Toruńsko – Włocławski ,OZ Pomorski, OZ w Poznaniu, OZ w Szczecinie, OZ Mazowiecki, OZ Łódzki, OZ Warmińsko-Mazurski, OZ we Wrocławiu, OZ Sudecki.

Jednocześnie po raz kolejny przypomniano i przestrzegano uczestników narady o konieczności stosowania i przestrzegania wymogów i zasad określonych w regulaminie Konkursu i zasad wynikających z podpisanej umowy o powierzenie grantu. W tym miejscu wskazano, ze kierownictwo jednostek terenowych ma obowiązek bieżącej współpracy, a także nadzoru w realizacji projektów grantowych przez podległe zarządy ROD. Działania te są konieczne aby wszystkie środki wydatkowane na zadania objęte projektem zostały uznane za kwalifikowane i zostały rozliczone. Bowiem brak skutecznego rozliczenia to szkoda dla Związku. Podkreślono, że struktury PZD włożyły duży wysiłek organizacyjny, operacyjny, zadaniowy. Zatem należy dołożyć wszelkiej staranności i rzetelności przy wydatkowaniu środków aby sukces był pełny i zakończył się pełnym rozliczeniem przyznanych niemałych środków wraz ze zwrotem zabezpieczeń w formie weksli in blanco, po zachowaniu 5 letniej trwałości osiągniętego rezultatu. Podczas narady wskazano także na możliwość bieżącej współpracy z Oddziałami Regionalnymi  ARiMR celem uprzedniej weryfikacji działań i wydatków zarządów ROD. Uczestnicy narady- dyrektorzy biur OZ pozytywnie określili dotychczasową współpracę z przedstawicielami Agencji i przydzielonymi zarządom ROD opiekunami. Mariola Kobylińska wskazał także, że realizacja Programu w czasie wymaganego 5-letniego okresu trwałości zadań będzie weryfikowana i będzie podlegała kontroli ze strony odpowiednich instytucji wdrażających Program a także pośredniczących i zarządzających, Podręcznik Grantobiorcy, którym posługuje się  ARiMR ma także pomóc zarządom ROD, sprostać wymogom Konkursu . Podkreślono także o możliwości relokacji środków w wyniku powstałych oszczędności na poczet: innych kategorii wydatków określonych w harmonogramie, lub nowych kategorii wydatków, jednakże nowa kategoria wydatków będzie wymagała podpisania aneksu do zawartej umowy. Kluczowym jest także dochowanie terminów przy realizacji zadań, gdyż Konkurs trwa jedynie do 31 sierpnia 2023 roku.

Ważnym elementem zawartym w czwartej wersji podręcznika Grantobiorcy, a udostępnionym na stronie internetowej ARiMR jest rozpisanie wydatków na co m. in mogą być przeznaczone koszty pośrednie. Chociaż wiadomo, że większość ROD przeznaczyło te środki na zwiększenie wydatków w ramach realizowanych zadań.

Mariola Kobylińska

14 mar 2023

Walne zebrania sprawozdawcze ROD w 2023 roku – 13.03.2023

Wprowadzenia do tematu dokonał Prezes PZD, który poinformował uczestników, iż z uwagi na fakt, iż nie ma obecnie obostrzeń pandemicznych, rok 2023 powinien być rokiem, kiedy walne zebrania będą odbywać w się w trybie i terminach określonych przez Statut PZD. W związku z powyższym z uwagi na obowiązujące przygotowania do kampanii walnych zebrań sprawozdawczych w ROD są oceniane bardzo dobrze przez wszystkie okręgi PZD i nie odbiegają więc obecnie od dotychczasowej wypracowanej przez lata „przed covidowej” praktyki.

Następnie głos zabrał Marcin Juszczel z Wydziału Prezydialnego, który omówił podsumowanie stanu przygotowań do walnych zebrań na podstawie informacji przesłanych przez wszystkie okręgi. Następnie wystąpiła Pani Zofia Rut-Skórzyńska, która zwróciła uwagę uczestników narady na różnice z tegorocznej wersji wytycznych, które pojawiły się w stosunku do lat ubiegłych.

Wzorem lat ubiegłych także w tym roku przygotowane zostały dobre wytyczne w sprawie przeprowadzenia walnych zebrań i konferencji delegatów w roku 2023, które sprawdziły się w poprzednich latach. Wytyczne zwierają wszelkie niezbędne materiały i informacje, aby walne zebrania zorganizować i przeprowadzić zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantując wykonanie wszystkich zadań statutowych. Z pozyskanych informacji wynika ponadto, że decyzja Krajowej Rady PZD wyrażona w uchwale nr 1/XVII/2022 z dnia 14 grudnia 2022 roku odnośnie przedłużenia kadencji organów PZD w całym Związku została przyjęta ze zrozumieniem.

We wszystkich okręgach powołane zostały już zespoły ds. obsługi walnych zebrań, a obsługą WZ zajmie się łącznie 949 osób na terenie całego kraju. Zadaniem osób obsługujących walne jest w pierwszej kolejności nawiązanie kontaktów z zarządami ROD, a następnie podjęcie współpracy w celu organizacji i przeprowadzenia walnych zebrań zgodnie ze Statutem PZD. Obecnie we wszystkich okręgach na ukończeniu znajduje się sprawa szkoleń osób obsługujących walne zebrania oraz członków organów ROD, których celem jest możliwie najpełniejsze przygotowanie merytoryczne do realizacji zadań związanych z zebraniami.

Krajowy Zarząd PZD wzorem lat ubiegłych opracował również wytyczne dla walnych zebrań ROD oraz wytyczne finansowe dla ROD wraz z wzorami dokumentów podejmowanymi w trakcie walnych zebrań, które od lat niezmiennie stanowią niezbędną pomoc i wymiernie przyczyniają się do prawidłowego przebiegu walnych zebrań. Jak już wspomniano tegoroczna kampania sprawozdawcza będzie odbywać się jak w poprzednich latach sprzed okresu pandemii i zakończy się zgodnie ze statutowym terminem do 15 maja br. Na dzień 1 marca 2023 roku w całym kraju zaplanowanych zostało 1341 walnych zebrań, a 9 zostało już przeprowadzonych. Największe natężenie walnych zebrań tradycyjnie będzie mieć miejsce kwietniu tego roku.

Następnie ramach dyskusji w tym zakresie poszczególni uczestnicy narady omówili kwestię przygotowywania do kampanii walnych zebrań w ich okręgach. Kolejno wystąpili: Pani Anna Bołądź z Okręgu Toruńsko – Włocławskiego, Pan Grzegorz Tasarz z Okręgu w Częstochowie, Pani Barbara Kokot z Okręgu w Bydgoszczy, Pani Izabela Ożegalska z Okręgu w Łodzi, Pani Elżbieta Dziedzic z Okręgu w Legnicy oraz Pani Marta Warmuz z Okręgu Małopolski, która dodatkowo serdecznie podziękowała Prezesowi za wsparcie i skuteczną pomoc udzieloną okręgowi w sprawie pozyskania nowego lokalu na siedzibę okręgu.

Podsumowania tematu dokonał Prezes PZD, który stwierdził, że zastosowanie w praktyce dokumentu jakim są przyjęte wytyczne, w zasadzie stanowi gwarancję prawidłowości w organizacji i przebiegu walnych zebrań. Pan Prezes po raz kolejny podkreślił, że wytyczne są bardzo ważne, zawierają wszelkie niezbędne wzory dokumentów, które walne zebranie powinno przyjąć, ale także instruktaż jak prowadzić działania związane z organizacją i przebiegiem zebrań oraz wzory bardzo ważnych dokumentów – uchwał, regulaminy, czy protokoły. Jednakże zwrócił też uwagę na fakt, iż wytyczne to nie wszystko. Dalszym zadaniem okręgów jest bowiem dokonanie sprawdzenia jak zebrania przebiegały i czy nie zostały popełnione błędy. Dokumenty które są przekazywane z ogrodów powinny być przedmiotem badania przez okręg pod kątem ich prawidłowości, zgodności ze Statutem, wytycznymi i innymi przepisami związkowymi. Nieprawidłowe uchwały trzeba niezwłocznie usuwać z obiegu prawnego. Istotnym zagadnieniem jest również ocena kampanii sprawozdawczej w ROD przez okręgi.

Z uwagi na okres przedwyborczy oraz fakt, że częstymi gośćmi na walnych zebraniach są działacze polityczni i politycy. Wobec czego Pan Prezes przypomniał zebranym, iż Związek od zawsze był i pozostanie apolityczny, jednakże sytuacja ROD i sytuacja w Kraju powoduje że należy na bieżąco reagować na to co dzieje się i aktywnie współpracować zarówno z Sejmem, Senatem oraz samorządami terytorialnymi pamiętając o tym, że najważniejszy jest ogród działkowy.

Marcin Juszczel

10 mar 2023

Narada dyrektorów biur okręgów PZD – 10.03.2023

W dniach 8-9 marca 2023 r. w Warszawie odbyła się narada dyrektorów biur okręgów PZD. Naradzie przewodniczył i ją prowadził Prezes Związku Eugeniusz Kondracki, a udział w niej wzięła także Przewodnicząca Krajowej Komisji Rewizyjnej PZD Maria Fojt.

Narada została zorganizowana, aby omówić najważniejsze obecnie  sprawy  dla  Związku, ROD  oraz  działkowców i określić wspólnie działania, jakie należy podejmować w poszczególnych omawianych dziedzinach. Do omówienia i przedyskutowania z dyrektorami biur zaplanowano na dwa dni narady następujące tematy:

1. Walne zebrania w ROD w 2023 r. Wytyczne do walnych zebrań. Stan przygotowań do kampanii walnych zebrań w ROD w roku 2023.

2. Realizacja programu grantowego ARiMR pt. „Rozwój zielonej infrastruktury poprzez wsparcie rodzinnych ogrodów działkowych”

3. Budowa siedzib dla zarządów ROD. Działalność inwestycyjna i jej finansowanie. Dotacje ze źródeł zewnętrznych.

4. Zadania struktur Związku w zakresie oświaty.

5. Gospodarka finansowa Związku. Ośrodki Finansowo-Księgowe.

6. Zadania struktur Związku wynikające z programów zjazdowych i uchwał struktur.

7. Funkcjonowanie biur okręgów.

8. Komunikacja elektroniczna w Związku.

Informacje dotyczące poszczególnych tematów, które były przedmiotem narady przedstawiamy w oddzielnych materiałach.

ZRS

08 mar 2023

Jak zakwitną forsycje?

Jak zakwitną forsycje
Zaproszę na działkę Patrycje
Idąc alejką forsycjową
Zabawię Ją o forsycji mową
O forsycji niezwykłym krzewie
O którym Patrycja nic nie wie:
Forsycja posiada nieprzeciętne właściwości prozdrowotne.
Forsycja jest źródłem flawonoidów, związków bioaktywnych.
Flawonoidy maja właściwości:
-przeciwzapalne,
-przeciwnowotworowe,
-przeciwwirusowe,
-przeciwbakteryjne,
-przeciwalergiczne,
-antyoksydacyjne
Antyoksydacyjne czyli obniżające aktywności enzymów biorących udział w syntezie
wolnych rodników.
Wolne rodniki są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.
Ponadto usuwają z organizmu związki metali, uczestniczących w powstawaniu
nowotworów.
Forsycja zawiera liczne związki flawonoidowe.
Powiem o jednym to rutyna.
Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynie krwionośne.
Rutyna zwalcza tzw., „pajęczaki”.
Zmiejsza opuchlizny, obrzęki.
Forsycja zawiera saponiny.
Ma właściwości piorące.
Sapo w tłumaczeniu na język polski to mydło.
Dawniej używane do prania.
Saponiny posiadają ponadto właściwości:
moczopędne, wykrztuśne, trawienne, przeciwzapalne.
Powiedzieć o forsycji że to krzew o nieprzeciętnych właściwościach
zdrowotnych to za mało!
To istna apteka!
Te wszystkie prozdrowotne właściwości znajdują się w jej kwiatach.
A kwiaty są jadalne!!!
Można je jeść prosto z krzaka!
Kwiaty forsycji można suszyć, dodawać do sałatek, napojów, do potraw!
Napar z kwiatów forsycji pomaga w przypadku przeziębienia.
Napar można stosować jako tonik do twarzy.
W ten sposób można opóźnić procesy starzenia.
​Bo to jeszcze jedna właściwość zawartych w kwiatach forsycji flawonoidów.
Tonik ponadto można stosować do: przemywania oczu, na zapalenie spojówek, płukania
gardła, przemywania ran!
Jak zrobić napar?
Zebrane kwiaty skropić spirytusem, zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć, odstawić
na 40 minut, przecedzić.
Pić małymi łyczkami.
Z kwitów forsycji można zrobić nalewkę!
Nalewka działa:
przeciwzapalnie, rozkurczowo, uspakaja, obniża poziom cukru!
Jak zrobić nalewkę?
Kwiaty spryskać spirytusem, pozostawić na 15 minut.
Następnie zalać alkoholem, zamknąć naczynie, odstawić w ciemnym, ciepłym
pomieszczeniu na 14 dni, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem.
Po tym czasie przecedzić, przelać do ciemnego naczynia i odstawić na 3 miesiące.
Kiedy zbierać kwiaty?
Kwiaty należy zbierać zaraz po kwitnieniu, w słoneczne dni do południa.
Wtedy zawierają najwięcej związków zdrowotnych.
Niestety nie wszyscy mogą skorzystać z tych cudownych właściwości forsycji.
Z tego dobrodziejstwa wyłączone są kobiety w ciąży, osoby o obniżonej krzepliwości krwi!
Kwiaty forsycji można suszyć. W ten sposób można mieć je w ciągu całego roku.
Suszenie kwiatów forsycji jest mało pracochłonne.
Można je suszyć w piekarniku w temperaturze 40 stopni przez 4 godziny, podobnie w
suszarce na grzyby.
Ostrzeżenie!
Nie należy zbierać kwiatów forsycji z krzewów rosnących przy drodze, ruchliwej alei!
Mam na działce krzew forsycji
Na pewno ucieszy oczy Patrycji
Zerwie i zje kwiat forsycji
Na zdrowie pójdzie on Patrycji
Poczęstuję Ją sałatką z dodatkiem kwiatu forsycji
Na pewno będzie smakowała Patrycji
Wasz też zachęcam do korzystania z pożytków forsycji
Niech nie będzie to tylko udziałem Patrycji.
Antoni Gieczewski
Łódz, luty,2023 r.
08 mar 2023

Zimowa nostalgia za działką

W czasie zimy
Za działką tęsknimy

Jak uchodźca za ojczyzną
Jak ziarno za ziemia żyzną

 Można iść zimą na działkę
Nacieszyć oko ziemi kawałkiem

 Ale to nie co wiosną
Nie te widoki zimy niosą

 Ale to nie to co latem
Bo zima charakteryzuje się bieli ziemi szmatem

 Nawet kiedy w słońcu iskrzy się śnieg
To nie to tempo przyrody, to nie ten bieg

 Nawet nie to co jesienią
Kiedy liście kolorami się mienią

 Jaka terapia na nostalgię zimową
Co może być stanu ducha odnową?

 Czy produkując na parapecie rozsadę
Dasz zimowej smucie radę?

 Czy snując plany modernizacji działki
Rozniesiesz nostalgię na kawałki?

 Czy dogłębna „Działkowca” lektura
Może być kojąca jak przed koncertem uwertura?

 Jak zimę przeczekać?
Jak wiosny doczekać?

 To pytanie pewnie w powietrzu zawiśnie
Aż wiosną zakwitną wiśnie!

Antoni Gieczewski
Łódz, luty 2023 r.

07 mar 2023

Derenie stroją, leczą i żywią

I. HISTORIA

Dereń zwyczajny (jadalny) łac. Cornus mas, ang. dogwood, niem. Hartriegel, ros. Kiził.

Dereń jadalny coraz częściej określany jest jako owoc alternatywny w stosunku do wiśni, agrestu, porzeczki czy żurawiny.

Ponadto owoce, liście, kora i korzenie mogą być wykorzystywane, jako lecznicze a samo drewno do zastosowań przemysłowych.

Rodzina dereni obejmuje kilka gatunków różniących się wyglądem i obszarem występowania.
Obfite stanowiska tej rośliny znajdują się na Ukrainie, w Mołdawii i Słowacji.
W Polsce najbardziej popularny jest dereń zwyczajny.

W Polsce „szlacheckiej” derenie rosły praktycznie wszędzie: w lasach, przy drogach, na miedzach - jak gruszki ulęgałki, lub śliwki mirabelki. Bardzo często aleje prowadzące do klasztorów, dworów, pałaców wysadzano dereniami.

Wczesną wiosną, jeszcze przed krokusami i forsycjami, zakwitały na żółto tworząc piękne kwietne szpalery. Dereń jest doskonałą rośliną miodo- i pyłkodajną, która jako pierwsza kwitnie spośród wszystkich roślin owocowych i jest źródłem wczesnego pokarmu dla pszczół, powodując szybki rozwój rodzin pszczelich. Na Słowacji i południu Polski był zwyczaj, że na 2 tygodnie przed Wielkanocą ścinano kilka gałązek derenia i wstawiano do wazonu z wodą. Na święta rozkwitał piękny bukiet z żółtych kwiatów derenia.

Kwitnący dereń Dereń i pszczoła

Gdy owoce zaczynały żółknąć (ale nie nadawały się jeszcze do bezpośredniego spożycia), kiszono je lub marynowano (jak oliwki) i stanowiły jedną z podstawowych zakąsek do wódki. Dojrzałe owoce są czerwone i stanowią piękną ozdobę ogrodu.
Wykorzystywano je do robienia soków, win, nalewek, konfitur, galaretek dżemów, kompotów, jako świetna przyprawa do wielu dań oraz do spożycia w formie suszonej, marynowanej czy kiszonej. Owoce derenia doskonale nadają się do zamrożenia. Rozmrożone nie tracą swoich wspaniałych właściwości smakowych i nie zmieniają swojej konsystencji
(są takie jak przed zamrożeniem).

W dziewiętnastym wieku i na początku dwudziestego, popularność dereni zmalała.
Legenda mówi, że gdy wojska Napoleona przechodziły przez Polskę nastąpiło zdarzenie, które wpłynęło na zmniejszenie populacji tej rośliny. Jedna z potyczek bojowych została przegrana przez oddział Napoleona. Napoleon szalał i pytał dowódców, co się stało, że pomimo pewnej wygranej nie było oczekiwanego zwycięstwa, a lufy żołnierzy podczas bitwy „chodziły” we wszystkie strony. Może poranny posiłek im zaszkodził? Co wojsko jadło? Nic takiego nie miało miejsca, tylko przed bitwą siedzieli pod jakimś drzewem i „opychali się” owocami leżącymi wokół drzewa. Owoce były słodkie i po zjedzeniu tak po kilogramie, nastąpiła fermentacja w żołądku. Napoleon wydał do wójtów i sołtysów rozkaz: wyciąć to paskudztwo, wszędzie gdzie jest to możliwe. Wycięto więc tam gdzie były widoczne. Zostały w głębi lasów, w arboretach, w ogrodach. Obecnie coraz bardziej rozpowszechniane ze względu na pyszne owoce.

II. WŁAŚCIWOŚCI I WYKORZYSTANIE OWOCÓW DERENIA JADALNEGO

Owoce derenia jadalnego mają różne kształty: od owalnych, poprzez eliptyczne, często przyjmują kształt małej gruszeczki. Różnią się także kolorami: jasnożółte, pomarańczowe, jasno czerwone, aż po ciemną czerwień, prawie brązowe.
Wielkość owoców derenia waha się od jednego do kilku centymetrów, w zależności od gatunku. Są słodko – kwaskowe (smak pośredni między wiśnią a żurawiną).
Najlepsze do bezpośredniego spożycia są wtedy, gdy dojrzeją i same opadną (np. na rozłożoną włókninę).
Zbierane są pyszne, słodkie, soczyste, mięsiste.

Owoce derenia zawierają wiele pierwiastków mineralnych, przede wszystkim żelaza, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, jak również beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki i cukry (ok. 10-13 proc.). Są również bogatym źródłem witaminy C (średnio 100-200 mg w 100 g), a także P
i A. Czerwone odmiany derenia są bogatym źródłem antocyjanów (przeciwutleniaczy z grupy związków flawonowych i barwników), których zawartość może wynieść ponad 900 mg/100g, przy czym w skórce jest ich 4,5-krotnie więcej niż w miąższu.

Owoce derenia są skarbnicą żelaza - pierwiastka, który jest składnikiem hemoglobiny zawartej w erytrocytach. Ich zadaniem jest transport tlenu do wszystkich komórek ciała.
Przy niedoborze żelaza proces dotleniania nie przebiega prawidłowo i pojawiają się
objawy niedokrwistości, takie jak, m.in. osłabienie, bladość skóry, łamliwość włosów, zajady
w kącikach ust, bóle głowy,
bezsenność. W związku z tym owoce derenia mogą być stosowane pomocniczo przy leczeniu anemii.

Dereń, dzięki zawartości kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco. Ponadto, dzięki zawartości garbników, wykazuje właściwości zapierające i jest stosowany
w formie wywaru lub świeżego soku przy biegunkach i kolkach żołądkowych. Ponadto sprawdzi się przy niewłaściwej przemianie materii, dlatego polecany jest zwłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.

Dereń działa moczopędnie, tzn. zwiększa wydalanie wody i sodu z moczem, a także przeciwzapalnie. W związku z tym współczesna fitoterapia poleca stosowanie jego owoców pomocniczo w leczeniu chorób nerek i dróg moczowych, by poprawić ich funkcjonowanie.

Sok z derenia znajduje zastosowanie, jako środek ściągający tkanki, a także przeciwgorączkowy, przeciwszkorbutowy, przeciwreumatyczny, przeciwcukrzycowy
i wzmagający apetyt. Nalewka z kwiatów i owoców stosowana jest przeciwko gorączce. Natomiast wywar z owoców i z liści stosowany jest, jako środek ogólnie wzmacniający.
Ze świeżych owoców przygotowuje się syrop, który jest pomocny przy leczeniu szkorbutu, białaczki, chorób żołądkowych, rumienia skóry. Wywar z owoców jest stosowany w leczeniu anginy, krzywicy, szkarlatyny, odry, chorób żołądka i jelit. Wywar z korzeni i kory znalazł zastosowanie w leczeniu malarii, reumatyzmu i zapalenia wątroby.

Owoce derenia zalecane są do leczenia hemoroidów, gorączki, zapalenia stawów, dny moczanowej, chorób skóry. Dereń - jest moczopędny, żółciopędny przeciwszkorbutowy, przeciwgorączkowy, przeciwbakteryjny i przeciwzapalny.

Dereń zawiera garbniki, więc powinno się go jeść w problemach z przewodem pokarmowym.

Owoce mogą być stosowane, gdy istnieje niebezpieczeństwo zatrucia przez rtęć, ołów i inne toksyny.

Owoce derenia poprawiają apetyt, przywracają metabolizm. Są one szczególnie użyteczne, jeśli dana osoba cierpi na cukrzycę. Poziom glukozy we krwi nie wzrasta, nie jest zwiększona aktywność enzymów w trzustce, a jedzenie jest całkowicie trawione.

III. WŁAŚCIWOŚCI I WYMAGANIA DERENIA JADALNEGO

Derenie mają jeden z najdłuższych okresów wegetacji od kwitnienia aż do owocowania.
Zaczynają kwitnąć już na początku marca, a owoce dojrzewają dopiero około połowy sierpnia aż do początku listopada, w zależności od gatunków.

Przekonał się o tym sam diabeł. Legenda mówi, że gdy Pan Bóg rozdawał rośliny różnym istotom, diabeł poprosił o taką roślinę, która bardzo szybko odżyje po zimie i szybko oraz pięknie zakwitnie. Otrzymał dereń i cieszył się, że jego roślina już kwitnie a inne istoty spoglądają na puste drzewa. Czekał na owoce i czekał. W końcu zniecierpliwiony powiedział: ja nie chcę tej rośliny – ludzie weźcie ją sobie. Ludzie wzięli i mamy wspaniały dereń.

Dereń może rosnąć jako krzew lub prowadzony w hodowli (przycinane gałązki od dołu) - jako drzewo. Ze względu na to, że najlepsze owoce są, gdy same opadną, dlatego forma rośliny jako drzewo jest najkorzystniejsza. Drzewa te osiągają wysokość nawet 10m, w zależności od klimatu i warunków glebowych. W naszych warunkach zwykle jest to 4 do 6m wysokości.

Derenie są bardzo łatwe w uprawie. Są odporne na mróz, mszyce i podobne szkodniki.
Rosną nawet na mało żyznych ziemiach. Dereń jadalny jest odporny na zanieczyszczenia środowiska oraz niedostatek wody. Lubi gleby lekkie oraz słoneczne lub lekko cieniste stanowiska. Źle znosi przesadzanie. Istotnym czynnikiem wpływającym na jego kondycję
jest zasobność gleby w wapń - krzew nie toleruje gleb kwaśnych. Na glebach lekkich,
gdy owocuje, potrzebuje wtedy zwiększoną ilość wody. Nie znosi nawozów zakwaszających ziemię. Korzystne jest stosowanie jesienią obornika (np. granulowanego). W przypadku gleby kwaśnej – jesienią można zastosować dolomit. Zdrowy dereń jadalny może dożyć nawet 200 lat.

Drewno z derenia ze względu na swoje właściwości: trudno-łamliwe i bardzo twarde, wykorzystywano do wyrobu łuków, kuszy, strzał. Obecnie drewno dereniowe wykorzystuje się też w tokarstwie.

Dlaczego drewno jest bardzo twarde? – o tym legenda. Gdy wojownik rzymski po zakończeniu bitwy włócznią zakreślał krąg gdzie ma powstać miasto Rzym, na koniec w środek tego okręgu wbił w ziemię ową włócznię. Po jakimś czasie wyrosło z niej drzewo i to był dereń. Dlatego drewno z derenia jest twarde jak drewno używane do wyrobu dzid, czy włóczni.

Derenie można rozmnażać poprzez siewki. Wysiane pestki owoców długo leżą w ziemi
i dopiero w drugim roku kiełkują, aby „już” po pięciu, sześciu latach wydać pierwsze owoce. Szczepione na podkładkach z siewek mogą owocować nawet po drugim roku od zaszczepienia (oczkowania). Derenie chętniej się zapylają, jeżeli w pobliżu siebie znajdują się przynajmniej dwa osobniki. Minimalna odległość sadzenia wynosi 3 do 4m (jak wiśnie).
Dorodne, kilkunastoletnie i starsze drzewo może dać nawet 50 kg owoców i więcej,
w zależności od gatunku i gleby.

W wielu ogrodach botanicznych i arboretach możemy znaleźć ciekawe kolekcje dereni.
Szczególnie zaawansowane prace w tym zakresie prowadzone są w arboretum
w Bolestraszycach/ k. Przemyśla (południowo-wschodnia część Polski). Coraz częściej derenie są hodowane w ogrodach działkowych.

W ogrodzie „Słoneczna Polana” w Piotrkowie Trybunalskim wielu działkowiczów cieszy ta roślina swoją strojnością, smacznymi owocami i brakiem konieczności dokonywania oprysków. Wiosną pod drzewami dereni słychać piękną muzykę roju pszczół, jak pod słynną lipą Pana Jana Kochanowskiego.

IV. PRZEPISY Z WYKORZYTANIEM OWOCÓW DERENIA

Nasze prababcie już dawno doceniły wartość tych owoców. Oto przepis na zapiekankę dereniową z 1811 r.

Panie mieszkające na wsi mogą w kilkanaście godzin zrobić wyborną zapiekankę ukraińską. Do kamiennego garnka nasypać derenie, przesypując cukrem w ilości wynoszącej połowę wagi owoców. Zalać spirytusem lub mocną wódką. Garnek nakryć dobrze dopasowaną pokrywką, dla uszczelnienia okleić ciastem chlebowym, aby para nie uchodziła i wstawić
na dziesięć godzin do gorącego pieca po pieczonym chlebie. Nazajutrz, gdy garnek ostygnie,
zlać nalewkę, a owoce wycisnąć. Można używać od zaraz”.

Poniżej prezentuję jeden z wielu przepisów na smaczną dereniówkę, która w Polsce „szlacheckiej” okrzyknięta była „KRÓLOWĄ NALEWEK”.

Popróbujcie DERENIÓWKĘ Panie i Panowie, rozkosz w ustach i ma moc ratować zdrowie”.

Surowce

Owoce derenia - 1 litr

Wódka 40% - ok 1litra

Cukier – ok 0,25 kg

Wziąć 2 litrowy zakręcany słój. Nasypać do niego ¾ słoja dojrzałych, opłukanych
i osączonych owoców derenia. Owoce zalać 40% wódką. (najlepiej ze spirytusu).
Zakręcić słój. Odczekać min. 3 tygodnie (lub dłużej, np. 2 miesiące) aż płyn nabierze bordowego koloru. Zabarwiony płyn zlać do innego słoja (butelek) – zakręcić.
Pozostałe w słoju owoce oprószyć cukrem. Odczekać aż wydzieli się sok (cukier rozpuści się). Trwa to ok. trzy tygodnie (lub więcej). Następnie odsączyć sok z dereni, wcześniej odlanym płynem przepłukać derenie i wszystkie płyny połączyć. Wlać do wysokiej butelki
i odczekać do wyklarowania się tej mieszaniny. Z nad osadu, wężykiem zlać do emaliowanego naczynia wyklarowany płyn, dodając do niego ok. 30 do 50 g czystego spirytusu. Płyn wymieszać i przelać do butelek o odpowiedniej pojemności.
Nalewka gotowa. Jest klarowna, przejrzysta, o rubinowym kolorze, wspaniałym aromacie
i zdrowa, w umiarkowanych ilościach. SMACZNEGO

Owoce ponownie można zalać wódką i odczekać przynajmniej miesiąc.

Po miesiącu odlać płyn (już nie przesypywać cukrem) i połączyć z poprzednio uzyskaną nalewką, dodając ponownie ok 30 g spirytusu (ilość zależna od upodobań degustującego).

Otrzymuję się w ten sposób bardziej wytrawną nalewkę.

Przechowywana dłuższy czas np. 5 czy 10 lat (w ciemnych butelkach, z daleka od światła słonecznego) nabiera właściwego smaku i koloru.


Poniżej kilka innych przepisów na wykorzystanie owoców derenia

Syrop dereniowy

    1. owoce derenia
    2. cukier
    3. woda

Owoce derenia umyć i zalać wodą. Gotować przez 10 minut, następnie dosypać wg uznania cukru i gotować jeszcze przez 20 minut. Otrzymany syrop przecedzić do drugiego garnka, ponownie krótko zagotować, po czym przelać gorący do słoików lub korkowanych butelek
i szczelnie zamknąć.

Syrop dereniowy można pić po rozcieńczeniu wodą, dodawać go do herbaty itp.
Po zmieszaniu z żelfixem można też z niego zrobić galaretkę dereniową.

Dżem dereniowy

ok. 1,5 kg owoców derenia (po przetarciu powinien zostać 1 kg przecieru)

1 kg cukru żelującego 1:1

woda

Owoce umyć, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Przetrzeć przez grube sito, aby oddzielić pestki. Przecier ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, dosypać cukier żelujący i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem przelać do słoików i natychmiast je zakręcić.

Dereń marynowany

500 g zielonych niedojrzałych (jeszcze twardych) owoców derenia

300 ml octu

300 ml wody

2 łyżeczki soli

4 łyżeczki cukru

10 goździków

10 ziaren pieprzu

3 listki laurowe

Owoce myjemy, łączymy wszystkie składniki i doprowadzamy powoli do wrzenia. Gotujemy bardzo krótko na wolnym ogniu, poniżej 1 minuty, gdyż przy dłuższym gotowaniu dereń się rozpada. Marynatą wypełniamy czyste słoiki a następnie pasteryzujemy je jeszcze przez
10 minut.

Tak przyrządzony dereń doskonale zastępuje oliwki.

NA ZDROWIE

opr. Stanisław Jakubczak

stajak@wp.pl

07 mar 2023

Marzec w ogrodzie

Marzec w ogrodzie to wyczekiwany czas każdego działkowca. W tym okresie możemy zauważyć pierwsze oznaki wiosny, w ogrzanej promieniami słonecznymi ziemi zaczyna kiełkować i kwitnąć wiele roślin. Jest to okres, w którym możemy zacząć swobodnie nasze prace porządkowe, jednak musimy pamiętać, że nie jest to koniec przymrozków i nagłych zmian pogody.

W marcu swoje kwitnienie rozpoczynają:

  • Ranniki;
  • Przebiśniegi;
  • Krokusy;
  • Irysy żyłkowane;
  • Ciemierniki;
  • Pierwiosnki;
  • Śnieżki;
  • Cebulice;

Jednak to nie jedyne rośliny, które zwiastują wiosnę ponieważ kwiaty możemy zobaczyć również na wielu krzewach takich jak: oczary, wawrzynek wilczełyko, derenie, wrzośce i forsycje.

Jakie czynności pielęgnacyjne powinniśmy wykonać w marcu ?

Marzec w sadzie:

  • Jeśli nie rozpoczęliśmy prac porządkowych w lutym warto na początku wykonać przegląd drzew i krzewów w swoim ogrodzie. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na powstałe pęknięcia na korze lub oznaki infekcji chorobowych, aby rozpocząć działania zapobiegające dalszemu rozwojowi.
  • Osoby posiadające w swoim ogrodzie brzoskwinie, powinny rozpocząć zabiegi chroniące je przed chorobą kędzierzawości liści.
  • Jeśli wcześniej nie wykonałeś pielęgnacji drzew i krzewów owocowych, to warto rozpocząć ich przycinanie. Pamiętaj jednak aby wykonać cięcie w pogodne, suche dni, aby zapobiec rozwojowi chorób.
  • W połowie marca przycinamy posadzone jesienią młode drzewa owocowe, a także krzewy takie jak agrest, maliny i porzeczki (przycinamy tuż nad ziemią).
  • Warto zwrócić uwagę na wygląd oraz wielkość pąków porzeczki. Jeśli są one nienaturalnie nabrzmiałe to oznacza, że w ich wnętrzu rozwija się roztocz – wielkopąkowiec porzeczkowy. Takie pąki trzeba natychmiast usunąć, jeśli na jednej gałęzi występuje ich więcej, powinno się usunąć całą gałąź.
  • Rozpoczynamy opryski drzew owocowych, aby uniknąć groźnych chorób.

Marzec w ogrodzie warzywnym:

  • Z początkiem marca rozpoczynamy przygotowanie naszego inspektu do pierwszego wysiewu. Usuwamy z niego pozostałości roślin oraz chwastów.
  • Z początkiem marca wysiewamy do naszych rozsad warzywa kapustne, takie jak kalarepa, kalafior, kapusta głowiasta i brokuły.
  • W marcu siejemy też sałatę masłową i kruchą, które nieco później będziemy przesadzać bezpośrednio do gruntu.
  • W połowie marca do doniczek lub skrzyneczek wysiewamy paprykę i pomidory. Pamiętajmy, że rośliny te wymagają sporo ciepła, więc na zewnątrz możemy je wysadzać dopiero w połowie maja.
  • Jeśli gleba zaczyna rozmarzać, a na dworze jest już dostatecznie ciepło, możemy zasilić nasze wieloletnie warzywa oraz zioła nawozem.
  • Pod koniec marca możemy zasadzić niektóre warzywa (bób, biała rzodkiew, pietruszka, jarmuż, cebula, szpinak, por).

Pozostałe prace ogrodowe:

  • Czas uporządkować trawnik, poprzez usuwanie zeschniętej trawy. Jeśli widzimy nierówności powstałe po zimie na naszym trawniku, warto wyrównać je poprzez wałowanie.
  • Warto zadbać o pielęgnację naszego trawnika poprzez wertykulację oraz aerację, a w drugiej połowie marca zasilamy nasz trawnik nawozem.
  • Przygotuj rabaty pod rośliny jednosezonowe oraz zasil nawozem wcześniej posadzone rośliny cebulowe.
  • Jeśli pogoda na to pozwoli, usuwamy osłony zimowe z roślin.
  • Obcinamy krzewy ozdobne, które kwitną późną wiosną i latem. Pozwoli to zwiększyć wzrost rośliny i wpłynie na łady wygląd.
  • Uzupełniamy ubytki w korze pod drzewami iglastymi i w rabatach.

Warto również pamiętać o zaplanowaniu prac ogrodniczych. Przemyślmy jakie warzywa i owoce chcemy posadzić, czy chcemy zmienić układ naszych rabat oraz jaką funkcję ma pełnić nasz ogród.

 Justyna Jabłońska

Instruktor ds. ogrodniczych

Okręg Łódzki PZD

 

 

04 mar 2023

Narady szkoleniowo-instruktażowe dla Zarządów ROD Okręgu Łódzkiego PZD

Dobiegły końca trwające od 21 lutego br. narady szkoleniowo-instruktażowe dla przedstawicieli Zarządów ROD, zorganizowane przez Okręg Łódzki PZD w Łodzi. W spotkaniach brali udział Prezesi i Skarbnicy oraz  zaproszeni, za pośrednictwem Zarządu, Przewodniczący Komisji Rewizyjnych ROD.   Narady miały na celu zapoznanie uczestników z procesem przygotowania oraz przebiegu Walnego Zebrania. Omówione zostały materiały sprawozdawcze, w tym, sprawozdanie merytoryczne z działalności Zarządu ROD, sprawozdania finansowe za 2022 r,  sprawozdanie z działalności Komisji Rewizyjnej ROD następnie plany pracy organów statutowych ROD, preliminarze finansowe ROD na 2023 r. oraz  materiały dotyczące planowanych remontów, modernizacji i inwestycji.

Należyte przygotowanie merytoryczne i przebieg Walnego Zebrania, w tym uchwały będące w kompetencji WZ omówione zostały przez Prezes Okręgu Panią Izabelę Ożegalską, sprawozdawczość finansowa oraz prezentacje dotyczące gospodarki finansowej i wynagrodzeń w ROD PZD przez Główną Księgową Elżbietę Janiszewską - Jarząb.

   

   

Zagadnienia w sprawie inwestycji, remontów i modernizacji podczas prezentacji przedstawiał inspektor ds. inwestycji Pan Rafał Majer, omówił schemat procesu inwestycyjnego w ROD PZD, poszczególne jego etapy, w tym mechanizm przyznawania pożyczki i dotacji oraz wzory prawidłowo wypełnionych dokumentów  w sprawie zadań remontowych/inwestycyjnych.

Zarządy ROD zapoznane zostały również z założeniami projektu konkursu na dotacje z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego, który przeznaczył pulę 1 mln zł, do 30 tys. dla ROD z przeznaczeniem na zieleń, wodę i aleje.

Kolejne tematy poruszone na naradach to użyteczność programu DGCS PZD System oraz współpraca z powołanymi w Okręgu Łódzkim PZD Ośrodkami Finansowo-Księgowymi dla ROD.

Pani Prezes omówiła również temat komunikacji w Związku. Przy okazji tego zagadnienia skierowana została prośba, aby powiadamiać Okręg o ważnych sprawach dotyczących Rodzinnych Ogrodów Działkowych, nie tylko tych urzędowych (np. kontrole jednostek samorządowych), ale również tych którymi warto się pochwalić. Zarządy zostały poinformowane o tym, że od 31 marca 2023 r. wszelka korespondencja email między jednostkami PZD kierowana będzie tylko na adresy z rozszerzeniem @pzd.pl ( np. rodsasankalodz@pzd.pl).

Podsumowując narady należało podkreślić również osiągnięcia Polskiego Związku Działkowców w 2022 r. mające ogromny wpływ na bieżące funkcjonowanie Ogrodów, jak i wsparcie dla działkowców: min. tańszy prąd dla ROD, zwolnienie ze składek ZUS wynagrodzeń organów statutowych, udział ROD PZD w konkursie grantowym finansowanym ze środków unijnych „Rozwój zielonej infrastruktury poprzez wsparcie ogrodów działkowych”.

Okręg Łódzki PZD gorąco dziękuje wszystkim uczestnikom narad za uczestnictwo i tym samym uszanowanie czasu poświęconego przez pracowników na przygotowanie i przeprowadzenie szkoleń.

Narady odbyły się w następujących terminach:

  1. 21.02.2023 - Piotrków Trybunalski
  2. 22.02.2023 - Skierniewice
  3. 23.02.2023 - Sieradz
  4. 24.02.2023 - Kutno
  5. 27.02.-02.03.2023 - 7 grup w Łodzi

E.JJ

                    

 

04 mar 2023

Sprawozdania finansowe ROD za 2022 r. i preliminarze finansowe ROD na 2023 r. – 01.03.2023

Wszystkie jednostki PZD, w tym Zarządy ROD zobowiązane  są do  poprawnego zgodnego z prawem sporządzenia sprawozdania finansowego  za 2022 rok.   Krajowy Zarząd  PZD w celu ułatwienia tego zadania wzorem lat ubiegłych Uchwałą nr 442/2022 z 08 listopada 2022 r zatwierdził opracowane  wytyczne dla rodzinnych ogrodów działkowych  w sprawie sporządzania sprawozdań finansowych ROD za 2022 r. oraz Uchwałą nr 443/2022 z 08  listopada 2022 r. zatwierdził wytyczne w sprawie opracowania preliminarzy finansowych ROD na 2023 rok. Wyżej wymienione wytyczne zawierające istotną wiedzę  wraz z obowiązującymi drukami zostały przekazane  do Zarządów ROD  oraz omówione na naradach i spotkaniach organizowanych przez okręgi dla, prezesów, skarbnikami i  księgowymi ROD. Krajowy Zarząd zdecydował również o wydaniu broszury zawierającej Wytyczne dla Zarządów i Komisji Rewizyjnych ROD w sprawie przeprowadzenia walnych zebrań sprawozdawczych i konferencji delegatów w ROD PZD w 2023 r.  oraz wytyczne do sporządzenia sprawozdań finansowych za 2022 r. i preliminarzy finansowych na 2023 r. Opracowanie to zostało dostarczone bezpośrednio do wszystkich Zarządów ROD.

Zarządy ROD, które  przystąpiły do  Ośrodków Finansowo-Księgowych dla ROD mają ułatwione zadanie gdyż  korzystają z umiejętności i  fachowej wiedzy księgowych z OFK,  które w sposób profesjonalny prowadzą księgowość ROD  wraz ze sporządzeniem rocznych sprawozdań finansowych.  Zarządy ROD, które  nabyły i stosują program komputerowy DGCS PZD SYSTEM   skorzystają z wielu rozwiązań, w tym również z możliwości sporządzenia i wydrukowania  z programu wszystkich  sprawozdań finansowych na obowiązujących w PZD drukach.   Zarządy ROD, które nie  nabyły programu DGCS PZD SYSTEM i nie przystąpiły do  OFK będą  musiały we własnym zakresie sporządzić sprawozdania finansowe kierując się w/w wytycznymi.  Należy pamiętać iż w każdym przypadku sprawozdania i preliminarze finansowe zgodnie z zapisami § 92 statutu PZD podlegają badaniu przez Komisję Rewizyjną ROD a następnie zgodnie z § 64 statutu PZD podlegają zatwierdzeniu przez Walne Zebranie.  Opracowane kompletne sprawozdania i preliminarze finansowe wraz z wymaganymi uchwałami i protokołem komisji rewizyjnej ROD należy w wymaganym terminie przekazać do właściwej terytorialnie  jednostki okręgowej.

Opracowała: M. Marks

Warszawa,  01.marca 2023 r.