Przez lata stosowania gotowych nawozów sztucznych, zapomnieliśmy o starych i sprawdzonych, a zarazem ekologicznych metodach nawożenia roślin.

Skorupki jaj są odpadem organicznym, który można kompostować. Jednak nadają się również jako produkt samodzielny, ponieważ zawierają dużą ilość wapnia. Składnik ten można wykorzystać na działce, ale również w uprawie roślin doniczkowych.

Przy jakich roślinach sprawdzi się ta metoda?

  1. Zasilanie roślin na działce, szczególnie tych wymagających zasadowego odczynu gleby, np. ogórek, kapusta, jarmuż, lawenda, bluszcz, dzwonek karpacki, piwonia, jeżówka, orlik, powojniki, goździki. Nie stosować pod rośliny kwasolubne takie jak: rododendrony, azalie, wrzosy, borówki.
  2. Nawóz dla roślin doniczkowych np. wężownicy, bluszczu, oleandrów, kliwii. Nie stosować do doniczkowych azalii, paproci oraz storczyków.

Jak wykonać taki nawóz?

  • Skorupki wysuszyć i rozdrobnić, a następnie wymieszać z glebą.
  • Skorupki wysuszyć i rozdrobnić na drobny proszek (w moździerzu lub blenderze), a następnie zalać gorącą wodą i odstawić na około tydzień w ciemne miejsce. Podlewać tą wodą rośliny w rozcieńczeniu 1:5.
  • Zmielone skorupki- podsypać rośliny 1 łyżką stołową po przesadzeniu.

 

  1. Rozsypane skorupki jaj pozwolą na ograniczenie występowania ślimaków. W ten sposób uchronimy liście warzyw liściowych i funkii.

Wytłoczki po jajach można również wykorzystać, np. do produkcji rozsady. Opakowanie jest biodegradowalne, dlatego później można je wyrzucić na kompostownik, gdzie bardzo szybko się rozłoży.

Kilka uwag i wskazówek na koniec:

- przy stosowaniu tej metody nawożenia pod rośliny uprawowe, skorupki należy umyć, a następnie wysuszyć w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100ºC. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych bakterii Salmonelii.

- nawóz ten stosować gdy obserwujemy niedobory wapnia u roślin. Objawia się to często żółtymi, rdzawymi bądź jaskrawymi nieregularnymi plamami na środkowych liściach.

- należy pamiętać, że w nadmiarze wszystko szkodzi. Nadmiar wapnia hamuje wzrost rozwój, a także powoduje niedobory potasu i magnezu.

Agnieszka Lazar

Instruktor ds. ogrodniczych

Okręg Łódzki PZD