Maj każdego roku zasypuje nas kwitnącymi roślinami, szczególnie charakterystyczne są kwitnące drzewa owocowe. Miesiąc ten, to czas sadzenia roślin ozdobnych ciepłolubnych, zabiegów pielęgnacyjnych w kwaterze sadowniczej i na rabacie, a także wysiewów i sadzenia warzyw.
Warzywa
W pierwszej połowie maja możemy wysiewać bezpośrednio do gruntu- późne odmiany warzyw korzeniowych – marchwi, pietruszki, a także buraków liściowych i ćwikłowych, rzodkiewki oraz sałaty masłowej i kruchej. Sałaty najlepiej wysiewać w odstępie co 2 tygodnie, tak by zachować ciągłość zbiorów.
W drugiej połowie maja czas na warzywa dyniowate, które należą do warzyw ciepłolubnych. Wprost do gruntu wysiewamy dynie, ogórki, cukinie, kabaczki oraz późne odmiany kalafiora, jarmużu czy kalarepy.
Po połowie maja sadzimy wcześniej zahartowaną rozsadę selera (wszystkie rodzaje), pora, kalarepy i kalafiora, natomiast pod koniec miesiąca wysadzamy rozsadę ogórka, cukinii, dyni oraz papryki. Pod osłonami sadzimy: pomidory, paprykę, ogórki.
Rośliny ozdobne z kwiatów
W maju ponawiamy wysiew roślin jednorocznych, które mogliśmy siać w kwietniu. Taka praktyka pozwoli zachować ciągłość kwitnienia. Bezpośrednio do gruntu wysiewamy rośliny jednoroczne- groszek pachnący, lewkonie i nagietki oraz rośliny dwuletnie, które zakwitnął w następnym roku- dzwonek ogrodowy, naparstnica purpurowa, niezapominajki, stokrotki. Po 15 maja, po tzw. zimnych ogrodnikach, do gruntu siejemy nasturcje, portugalkę oraz dynię ozdobną. Wysadzamy rozsadę szałwii, żeniszka, natomiast z roślin cebulowych i bulwiastych wsadzamy dalie, mieczyki, krokosmie oraz pacioreczniki.
Po zakończeniu kwitnienia przez krzewy kwitnące wiosną, przystępujemy do cięcia pielęgnacyjnego. Po kwitnieniu tniemy: forsycję, migdałki, pigwowce, lilaki oraz tawuły. Termin cięcia jest niezwykle istotny, ponieważ jeśli wykonany zabieg przed kwitnieniem, usuniemy pąki kwiatowe, które zawiązały się w ubiegłym sezonie wegetacyjnym i kwitnienie będzie mniej spektakularne.
Walka z chwastami
Rośliny w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców potrzebują wody i składników pokarmowych. Występowanie chwastów wpływa niekorzystnie na gatunki owocowe, gdyż konkurują one ze sobą o wodę i składniki zawarte w glebie, dlatego istotny jest fakt by na bieżąco usuwać chwasty. Tu pomocny będzie temat ściółkowania gleby. Metoda ta pozwala ograniczyć występowanie chwastów, zabezpiecza glebę przed nadmiernym nagrzewaniem, a także odparowywaniem wody z gleby.
Więcej o ściółkowaniu na http://lodz.pzd.pl/jak-ograniczyc-ilosc-odpadow-zielonych-na-dzialce-rodzinnej/
Agnieszka Lazar
Instruktor ds. ogrodnictwa
Okręgu Łódzkiego PZD