Bielenie drzew to jeden z ważniejszych zabiegów w naszym sadzie. Zabieg ten wykonujemy z ustaniem zimy, ale nie później niż w połowie stycznia.
Głównym zadaniem bielenia jest utrzymanie drzew w dobrym stanie oraz zapobieganie uszkodzeniom kory, które mogą wystąpić przez nagłe zmiany temperatury. Gdy w nocy temperatura spada poniżej zera, wcześniej nagrzane pędy zaczynają pękać i dochodzi do uszkodzeń – ran zgorzelinowych.
Najbardziej podatnymi na powstawanie ran zgorzelinowych są jabłonie, śliwy i czereśnie. Jednak nie możemy zapomnieć o ochronie krzewów owocowych.
Do bielenia drzew owocowych najlepiej użyć mleka wapiennego , aby przygotować płyn potrzeba 2 kg wapna, 10 l wody i odrobinę gliny, krochmalu z mąki ziemniaczanej lub krowieńca, który zapobiegnie spłukiwaniu wapna przez deszcz. Jeżeli poszukujemy rozwiązań prostszych niż samodzielne przygotowywanie wapiennej mikstury, warto kupić gotowe wapno do bielenia drzew o zwiększonej przyczepności.
Po przygotowaniu i dokładnym wymieszaniu wapna z dodatkami, mieszankę nanosimy pędzlem z miękkim włosiem na pnie drzew owocowych i nasady grubszych konarów. W przypadku gdy deszcz spłucze część naszej powłoki ochronnej, należy powtórzyć zabieg tak aby pnie drzew były pobielone do końca marca.
Do ochrony drzew możemy użyć również innych sposobów np.; owinąć drzewo słomą lub papierem. Pamiętajmy, aby nie używać do tego folii, która może przyczynić się do pogorszenia stanu drzewa.
Justyna Jabłońska
Instruktor ds. ogrodniczych
Okręg Łódzki PZD
zdjęcie - Źródło www.pixabay.com