Porady ogrodnicze

● Od przybytku głowa nie boli... Lato w pełni. Na naszych działkach dojrzewają owoce i warzywa. Warto z nich korzystać na bieżąco, a nadwyżki przetwarzać. W sierpniowym wydaniu miesięcznika „Mój Ogródek” (cena tylko 2,49 zł!) można znaleźć m.in. łatwe przepisy na smaczne i orzeźwiające koktajle owocowe oraz odchudzające sałatki warzywne. Ponownie modne staje się przetwarzanie warzyw i owoców według sprawdzonych domowych receptur. Warto zatrzymać lato i przyrządzić przetwory z działkowych warzyw, ziół i owoców – plonów, co do których mamy pewność, że są zdrowe! Jak utrwalić ich walory smakowe i zdrowotne? Po praktyczne rady i konkretne przepisy odsyłamy również do wrześniowego wydania „Działkowca”.

● Dzielenie irysów To dobra pora na dzielenie irysów (kosaćców) bródkowych. Ich kwitnienie przypada na czerwiec. Zabieg ten jest szczególnie wskazany, jeśli rośliny uprawiane są na jednym miejscu powyżej 4–5 lat. Najlepiej wybierać fragmenty kłączy z zewnętrznej części kępy, zakończone wachlarzem liści z których nie wyrosły kwiaty. Część nadziemną należy skrócić do 20–30 cm. Ważne jest, aby rośliny sadzić na nowym miejscu. Kłącza sadzi się płytko, lekko z ukosa, mocniej zagłębiając część z rozetą liściową.

 Pielęgnacja Regularnie nawadniamy rośliny, zwłaszcza byliny kwitnące latem. Szczególnie wrażliwe na suszę są płomyki wiechowate i astry. Systematycznie usuwamy przekwitłe kwiatostany, co przedłuża kwitnienie niektórych bylin (nachyłek, driakiew), a niektóre zmusza do ponownego kwitnienia (ostróżka, złocień, szałwia, lawenda). Poprawia to wygląd roślin oraz korzystnie działa na wzrost. Pamiętajmy również, że wysokie byliny wymagają podpór.

● Rośliny dwuletnie Na początku miesiąca sadzimy na miejsce stałe dzwonki ogrodowe, naparstnice, goździki brodate (rozstawa 25x25 cm).

 Cebulowe na wiosnę Wkrótce rozpocznie się sezon sadzenia roślin cebulowych. W sprzedaży są już pierwsze cebulki ciekawych odmian w dobrej cenie (kilka sztuk za kilka złotych). Warto rozważyć posadzenie tych roślin, bo jeśli tego nie zrobimy późnym latem i jesienią, pozostanie nam tylko podziwianie ich urody na rabacie sąsiada. Kto nie ma pomysłu na wiosenną aranżację rabaty z cebulowymi może zainspirować się zdjęciami i projektami z sierpniowego wydania „Mojego Ogródka” oraz wrześniowego „Działkowca”. Polecamy też zakupy cebulek na www.dzialkowiecsklep.pl – szybko, tanio, profesjonalnie!

● Dalie Teraz wymagają regularnego podlewania i nawożenia (Azofoska 3 dag/m2) ponieważ intensywnie rosną i zawiązują kwiaty. Odmiany wysokie warto podpierać.

 Chwasty w trawniku Pojawiają się na każdym trawniku, a do najbardziej uciążliwych należą te, które dostosowały się budową do częstego i niskiego koszenia. Jak z nimi walczyć? Poza uciążliwym ręcznym wyrywaniem są inne skuteczne metody – więcej w sierpniowym wydaniu „Działkowca”.

● Dzielenie piwonii Wykonujemy je pod koniec miesiąca. Do dzielenia najlepsze są rośliny pięcioletnie. Karpę dzieli się na kilka części ostrym nożem, tak aby każda miała co najmniej 3–5 pąków odnawiających. Przed ponownym posadzeniem na dno dołka daje się dobrze rozłożony obornik lub kompost. Rośliny sadzi się tak aby pąki na karpach były około 4 cm pod powierzchnią gleby (więcej na ten temat w sierpniowym „Działkowcu”).

● Kwiaty do suszenia W dni słoneczne i suche ścinamy kwiaty przeznaczone do zasuszania. Szczególnie odpowiednie do tego są rośliny roczne, takie jak: kocanka, suchołuska, zatrwian, chaber, szarłat, gomfrena, złociszek, lonas, jęczmień, dmuszek oraz byliny: mikołajek, lawenda, piórkówka, miskant. Najlepiej ścinać je na początku kwitnienia, wiązać w małe pęczki i zawieszać kwiatostanami w dół w ciemnym, przewiewnym i suchym miejscu.

● Wypoczynek w cieniu Śródziemnomorskie upały skłaniają do poszukiwania wytchnienia w cieniu. Mogą go nam dać nie tylko drzewa, ale i różnego rodzaju zadaszenia, które możemy szybko wykonać sami. Do wyboru mamy najprzeróżniejsze daszki, ale też zacienienia z tkanin, w tym modne ostatnio żagle (do kupienia na www.dzialkowiecsklep.pl). Zainteresowanym wykonaniem żaglowego zadaszenia miejsca wypoczynku polecamy artykuł w sierpniowym „Działkowcu”.

● Odrosty Systematycznie usuwamy odrosty korzeniowe i dzikie pędy wybijające z podkładki drzew. Konkurują one z odmianą szlachetną o składniki pokarmowe i jeśli w porę ich nie usuniemy, mogą ją zagłuszyć.

● Iglaki Moda na te rośliny nie przemija. Zachowują dekoracyjność przez cały rok i nie wymagają tak starannej pielęgnacji jak inne rośliny. Można je sadzić w ogrodzie przez cały sezon (sprzedawane są w pojemnikach), choć koniec lata jest optymalnym terminem. Najlepiej wybierać te słabo rosnące lub karłowe, aby w przyszłości nie mieć problemów z zacienieniem działki lub „zagłuszaniem” sąsiednich roślin. Zainteresowanych tematem iglaków odsyłamy do sierpniowego wydania „Działkowca”.

 Zielone oczko Pogoda sprzyja rozwojowi w wodzie glonów powodujących jej zazielenienie. Powodem takiego stanu jest zaburzenie równowagi w ekosystemie, jakim jest oczko wodne. Jest kilka skutecznych sposobów na jej przywrócenie. Warto się z nimi zapoznać („Działkowiec”, wydanie sierpniowe) aby nie dopuścić do dalszego pogłębiania się problemu.

● Zbiory owoców Trwają zbiory jabłek, gruszek, śliwek a także wczesnych odmian winorośli. Przed planowanym zbiorem dobrze jest usunąć z krzewów liście cieniujące grona aby pod wpływem światła owoce nabrały lepszego smaku i równomierniej dojrzewały. Przez cały miesiąc zbieramy owoce borówki wysokiej. Z uwagi na nierównomierne dojrzewanie długość tego okresu dla każdej z odmian zależy od przebiegu pogody oraz właściwego zaopatrzenia roślin w wodę. Jest to szczególnie ważne w okresie wzrostu i dojrzewania jagód.

● Podpieranie gałęzi Trwa bardzo intensywny wzrost owoców przez co czasem konary nie wytrzymują obciążenia i łamią się (zwłaszcza u grusz i śliw). Aby temu zapobiec warto podeprzeć gałęzie, na których jest bardzo dużo owoców.

● Letnie cięcie jabłoni Na początku miesiąca przeprowadzamy cięcie letnie u odmian jabłoni, których owoce dojrzewają w końcu sierpnia lub na początku września. Dzięki temu do jabłek dotrze więcej światła przez co będą lepiej wybarwione i słodsze. Wycinamy na gładko wyrastające w koronie silne, tegoroczne przyrosty tzw. wilki.

● Cięcie pestkowych Druga połowa jest najlepszym terminem prześwietlania wiśni i czereśni. O tej porze roku ryzyko zainfekowania roślin chorobami kory i drewna jest najmniejsze. Drzewa tniemy przy suchej i słonecznej pogodzie, zabezpieczając większe rany odpowiednimi preparatami. Więcej na ten temat w sierpniowym „Działkowcu”.

● Sadzenie truskawek Sierpień to dobra pora na sadzenie truskawek. Nie powinno się uprawiać truskawek na miejscu po truskawkach, malinach czy pomidorach. Truskawki najlepiej jest sadzić w rozstawie 70-80 cm i 25-30 cm w rzędach. W sierpniowym „Działkowcu” poza informacjami dotyczącymi prawidłowego sadzenia i pielęgnacji młodych truskawek pokazano sprawdzone odmiany truskawek powtarzających owocowanie (na zbiór wiosną i jesienią).

● Czym pryskać? Przypominamy, że zestawienia polecanych środków ochrony roślin opublikowane są na stronie internetowej PZD (www.pzd.pl) oraz plakatach rozwieszonych na ogrodowych tablicach informacyjnych.

 Mączniaki na ozdobnych Biały mączysty nalot na liściach wielu roślin ozdobnych to widok powszechnie spotykany o tej porze roku. W większość przypadków potrzebna jest nasza interwencja aby chorobotwórcze grzyby całkowicie nie pozbawiły roślin dekoracyjności. Kto zatem potrzebuje fachowej rady na ten temat, powinien przeczytać artykuł w sierpniowym „Działkowcu”.

● Profilaktyka Systematycznie należy usuwać opadłe, silnie porażone liście z sąsiedztwa drzew i krzewów owocowych oraz porażone resztki po zbiorach warzyw. Ma to kolosalne znaczenie w ograniczaniu źródeł infekcji chorobami grzybowymi w tym i przyszłym sezonie wegetacyjnym.

● Choroba porzeczek i agrestu Groźną chorobą jest opadzina liści porzeczki, która prowadzi do przedwczesnego masowego opadania liści. Wpływa to na słabsze owocowanie w następnym sezonie i obniżenie mrozoodporności. Objawami są liczne, drobne brunatne plamy. Należy usuwać opadłe liście, na których zimuje choroba, a po zbiorze owoców krzewy opryskać (Score 250 EC, Zato 50 WG).

● Robaczywe śliwki Do pierwszej połowy sierpnia latają motyle owocówki śliwkóweczki. Ich larwy powodują robaczywienie owoców. Obecność motyli stwierdza się stosując pułapki feromonowe (do nabycia na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34). Licznie odławiające się motyle (samce) świadczą o zagrożeniu i konieczności zwalczania (Calypso 480 SC, Runner 240 SC).

● Problemy z pomidorami Często na pomidorach występują objawy, które nas niepokoją. Oswoiliśmy się już z zarazą ziemniaka i wiemy jak ją ograniczać (oprysk co 5–7 dni, Curzate M, Acrobat, Amistar, Signum, Timorex Gold). Mniej znane są przyczyny np. pękania owoców, zwijania liści, nietypowych plam na owocach lub liściach. Po praktyczne rady, jak im zapobiegać i zwalczać odsyłamy do sierpniowego „Działkowca”.

● W pełni sezonu Zbieramy już czosnek z sadzenia wiosennego, wyrywamy kolejne partie cebuli (gatunki te trzeba jeszcze dosuszać), pomidory, paprykę, ogórki, cukinie, patisony i kabaczki. Korzystamy w pełni z włoszczyzny, buraków, sałaty, fasoli. Do zbioru dorastają kolby kukurydzy cukrowej, uprawianej z siewu. Ziarniaki w kolbie muszą mieć dojrzałość mleczną (soczyste i miękkie). Po zbiorze wszystkich kolb uprawę kukurydzy likwidujemy. Zaczynają dojrzewać melony, ich dojrzałość poznaje się po wspaniałym intensywnym aromacie, a owoce w pobliżu szypułki stają się lekko miękkie.

 Pielęgnacja Regularnie odchwaszczamy, podlewamy i dokarmiamy warzywa o dłuższym okresie wegetacji (marchew, pietruszkę, selery, pory). Nawozimy pogłównie warzywa korzeniowe i kapustne oraz pomidory.

● Siew i sadzenie Przez cały miesiąc możemy wysiewać do gruntu warzywa o krótkim okresie wegetacji: rzodkiewkę, szpinak, roszponkę. Wysadzamy jeszcze rozsady kapusty pekińskiej, kalarepy, endywii, kopru włoskiego, jarmużu oraz wczesnych odmian sałat. Przed podjęciem decyzji o jesiennych wysiewach warto przeczytać o jesiennej rozsadzie warzyw w sierpniowym wydaniu „Działkowca”.

  • · Ogławianie pomidorów Na początku miesiąca pamiętajmy o ogławianiu wysokich odmian pomidorów – usuwamy wierzchołek pędu, pozostawiając dwa liście nad najwyżej położonym gronem.

● Nawozy zielone Po zbiorze plonu głównego na zagony można wysiewać rośliny na nawóz zielony. Najczęściej stosuje się rośliny bobowate – łubin, peluszkę, wykę, a także gorczycę, rzepak, żyto. Głównym celem stosowania nawozów zielonych jest zwiększenie zawartości próchnicy w glebie i poprawa jej urodzajności. Można też wysiać rośliny oczyszczające glebę, które wydzielają do niej substancje redukujące ilość czynników chorobotwórczych i stymulujące rozwój pożytecznej mikroflory. Ich system korzeniowy rozluźnia glebę, poprawia jej strukturę, korzystnie wpływa na właściwości powietrzno-wodne. Rośliny te można stosować jako poplon, choć wśród nich są również rośliny ozdobne. Więcej na ten temat w miesięczniku „Działkowiec”.

● Koniec nawożenia Kończymy nawozić drzewa i krzewy ozdobne i owocowe. Jeśli tego nie zrobimy, młode pędy nie zdążą zdrewnieć i zimą przemarzną.

● Ekokompost Wszystkie resztki roślinne przeznaczamy na kompost. To najlepszy i najtańszy nawóz organiczny, a jego zrobienie nie jest trudne. O zaletach kompostu, a także zasadach jego prawidłowego przygotowania można przeczytać w sierpniowym „Działkowcu”.

● Na pomoc wątrobie Wątroba bardzo ciężko pracuje w naszym organizmie. Zanieczyszczone środowisko, nieodpowiednia dieta, nadużywanie leków i alkoholu, infekcje wirusowe powodują dodatkowe jej obciążenie. Warto więc zaopatrzyć się w rośliny, które pomogą zadbać o ten ważny organ. Są to nie tylko zioła, ale i wiele warzyw, których nie podejrzewamy o tak dobroczynny wpływ na leczenie i regenerację wątroby. Po szczegóły odsyłamy do sierpniowego „Działkowca”.

 

Niezwykle oryginalny jest wygląd drzewka na którym z jednego pnia wyrastają dwie różne odmiany. Wyhodowanie dwuodmianowego drzewka wcale nie jest trudne. Sztuki szczepienia najlepiej uczyć się wiosną , np. na początku maja, stosując metodę za korę- (tzw. kożuchówkę).

Do szczepienia potrzebne są:

- jednoroczne pędy tzw.  zrazy pochodzące z drzewa rodzącego cenne owoce. Można kupić je u szkółkarzy lub przygotować we własnym zakresie ale o tym należy pomyśleć zimą i przechować je tak, aby w stanie niepobudzonym przetrwały do późnej wiosny.

- na drzewie przeznaczonym do przeszczepiania wybieramy niezbyt grubą gałąź, której kora jest gładka i odcinamy wybrany pęd, pozostawiając jedynie 20-30 cm czop.

- na czopie robimy ostrym nożem podłużne nacięcie kory, której  brzegi   rozchylamy  i  wkładamy skośnie przycięty zraz. Zrazy      i pędy nacięte tępym nożem słabo się zrastają i mogą być przyczyną niepowodzeń w tym zakresie.

- kolejna czynność to połączenie paskiem foliowym przyciętego zrazu i pędu tak, aby mocno docisnąć drewno zraza do drewna gałęzi. Wskazane jest również zasmarowanie miejsca cięcia maścią ogrodniczą.

- miejsce szczepienia warto zabezpieczyć przed wyłamaniem założonego zraza przez ptaki. W tym celu można zrobić nad zarazem  pałąk z drutu lub przymocować odpowiednio wyższą gałązkę.

- na drzewie można założyć jeden lub kilka zrazów na różnych gałęziach.

- po  kilku tygodniach (8-10) , gdy zraz wypuści liście i zrośnie się z drzewem należy zdjąć paski foliowe. Należy również usuwać pędy wybijające poniżej miejsca szczepienia.

                                                        Instruktor ogrodniczy OZŁ PZD

                                                        Maria Guzowska

Mieczyki należą do bardzo rozpowszechnionych roślin ozdobnych uprawianych na naszych działkach. Zbliża się termin sadzenia mieczyków. Zatem jak przygotować stanowisko do ich posadzenia.

Mniej więcej– w połowie kwietnia zagon powinien być przekopany, oczyszczony z chwastów wieloletnich. Przed przekopaniem rozsiewa się nawozy –najwygodniej mieszanki wieloskładnikowe, a następnie zagon należy zagrabić, wyrównać, aby zatrzymać jak najwięcej wody w glebie. Bulwy mieczyków sadzi się od drugiej połowy kwietnia do połowy maja. Warto z sadzeniem poczekać, aż gleba ogrzeje się do temperatury około 8-100 C. W tym celu można wykorzystać włókninę (wigofil) i okryć nią zagon. Na tak ogrzanym stanowisku wysadzamy bulwy mieczyków. Zagłębiamy je w ziemi w zależności od ich wielkości na 6-10 cm. Przed sadzeniem bulwy powinny być zaprawione przeciwko grzybom chorobotwórczym, np. Kaptanem zaw.50 WP. Po posadzeniu bulw - do czasu aż minie zagrożenie wystąpienia wiosennych przymrozków zagon ponownie można okryć wigofilem.

Ponieważ mieczyki wyrastają dość wysoko, wydają duże i ciężkie kwiatostany, a mają stosunkowo słaby system korzeniowy, trzeba je przywiązywać do palików.

W tym samym czasie kiedy sadzimy duże bulwy, na odrębnym miejscu należy wysiać drobne. Jesienią wykopujemy je, czyścimy i przechowujemy do kolejnego sezonu. W następnym roku ukwiecą naszą działkę.

 

Maria Guzowska

instruktor ogrodniczy OZŁ PZD

Dalie -znane również jako georginie kwitną niezawodnie przez całe lato i jesień. Aby wyrosły na piękne okazy trzeba już teraz o nie zadbać.

Przechowywane przez zimę w pomieszczeniach karpy dalii przed posadzeniem należy starannie obejrzeć i usunąć wszystkie nadgniłe, pokryte pleśnią bądź uszkodzone części.Duże karpy można podzielić nie tylko po to żeby mieć ich więcej, ale przede wszystkim dla poprawy jakości roślin. Ze starych, mocno zagęszczonych karp wyrasta dużo ale cienkich, wiotkich pędów. Natomiast po podzieleniu, tych pędów będzie mniej ale w zamian za to silnych i okazałych, co w efekcie spowoduje ładniejsze ukwiecenie. Każda część karpy po podzieleniu powinna składać się z kilku zdrowych bulw korzeniowych z 2-3 dobrze widocznymi, wykształconymi pąkami na szyjce korzeniowej ( zwanych „oczkami”) oraz zeszłorocznego pędu.

Kłącza dalii można już teraz wysadzić do donic, pojemników. Im wcześniej do tego przystąpimy tym szybciej rośliny zakwitną. Sadzimy oczywiście do świeżej ziemi. Ważne aby donice z posadzonymi daliami przetrzymywane były w widnym i ciepłym pomieszczeniu. Na początku rośliny podlewamy z umiarem, a wraz z przyrostem masy zielonej zwiększamy również ilość dostarczanej wody.W połowie maja, po przejściu tzw. „zimnych ogrodników” możemy donice ustawić na tarasie bądź rośliny przesadzić do gruntu. Dalie uprawiane w pomieszczeniu w donicach powinny być przed przesadzeniem do gruntu przez kilka dni hartowane przez intensywne wietrzenie lub wystawianie pojemników na zewnątrz.

Kto nie ma warunków do wcześniejszej uprawy dalii w pomieszczeniach może sadzić karpy dalii na początku maja bezpośrednio do gruntu, tak aby wypuściły pędy po ostatnich wiosennych przymrozkach, bo młode przyrosty dali są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Bulwiaste korzenie umieszczamy w dołkach tak, aby były swobodnie rozłożone, a suchy ubiegłoroczny pęd wystawał nad powierzchnię. Natomiast pączki lekko przykrywamy 3-5 centymetrową warstwą ziemi. Pędy wysokich odmian dalii należy palikować, aby nie wyłamywał ich wiatr czy ulewny deszcz. Dlatego już w trakcie sadzenia tych odmian przed zasypaniem dołka ziemią należy pamiętać o wbiciu palika, aby potem nie uszkodzić bulwiastych korzeni. Po 2-3 tygodniach powinna się ukazać młoda roślina. Jeśli w tym okresie wystąpi niebezpieczeństwo przymrozków, trzeba koniecznie rośliny zabezpieczyć . Bardzo przydatna do tego jest włóknina (wigofil).

Ze względu na walory dekoracyjne dobrze jest sadzić dalie pojedynczo na tle krzewów. Mogą również same stanowić tło dla innych niskich roślin. Posadzone w sąsiedztwie altan, wzdłuż ogrodzeń także prezentują się okazale.

Ze względu na niebezpieczeństwo porażenia patogenami chorobotwórczymi na tym samym miejscu nie powinno się sadzić dalii częściej jak co 4- 5 lat.

 

Maria Guzowska

instruktor ogrodniczy OZŁ PZD

Ładny, żywo zielony trawnik jest marzeniem każdego użytkownika działki. Aby tak wyglądał już teraz trzeba o niego zadbać. O jakich zabiegach należy  pamiętać :

- o wałowaniu – wtedy gleba przylega dokładnie do korzeni, polepsza się w ten sposób krzewienie i korzenienie trawy a powierzchnia trawnika staje się bardziej równa i przez to wygodna do koszenia .

- wertykulacji  i aeracji – czyli zabiegach ułatwiających dostęp powietrza do korzeni i  tym samym stwarzaniu optymalnych warunków do rozwoju i wzrostu trawy. Do wertykulacji najczęściej stosowane są grabie tnące, natomiast do napowietrzania -wały kolczatki, specjalne nakładki na buty z długimi kolcami czy widły.

-nawożeniu –to jeden z najważniejszych zabiegów, który ma wpływ na wygląd i kondycje naszego trawnika. Im szybciej trawa rośnie i im częściej jest koszona, tym więcej składników pokarmowych potrzebuje. Wygodne do stosowania są nawozy wieloskładnikowe.

- uzupełnianiu ubytków na trawniku- do renowacji uszkodzonych trawników warto wykorzystać podkopaną i pobraną z innego miejsca darń. Ponadto w miejsca uszkodzone  można wysiewać mieszanki o składzie zbliżonym do  otaczającej  murawy.

- koszeniu- koszenie trawnika podnosi nie tylko jego walory estetyczne ale przede wszystkim  stymuluje trawy do rozkrzewiania i umożliwia  równomierne i zwarte  jego zadarnienie. Nie kosimy mokrych trawników, gdyż powoduje to zbijanie się trawy i utrudnia pracę.

- zwalczaniu chwastów i mchów- często wygląd trawnika niweczą wyrastające chwasty. Zwalczanie ich jest jednym z trudniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Można usuwać je ręcznie, lub stosować nawozy z substancjami ograniczającymi rozwój chwastów. Przy dużym zachwaszczeniu warto zastosować środki chwastobójcze.

- podlewaniu- częstotliwość podlewania zależy od warunków pogodowych  i potrzeb trawy. Gęsta murawa ma bardzo duże wymagania wodne. Ogólną zasadą jest podlewać długo, intensywnie ale rzadko. Nawadnianie krótkotrwałe  i częste powoduje więcej strat niż pożytku.

 

                                                                          Instruktor ogrodniczy OZŁ PZD

                                                                                  Maria Guzowska